Ste že razmišljali, da bi raje preizkusili električno zobno ščetko? Naložba se vam bo izplačala. Foto: EPA
Ste že razmišljali, da bi raje preizkusili električno zobno ščetko? Naložba se vam bo izplačala. Foto: EPA

Zanima me, kdaj je treba spet odstraniti zobni kamen in kako pogosto lahko ponavljamo postopek poliranja zob?


Zobni kamen se pri različnih ljudeh nabira zelo različno. Pri nekaterih ne nastane nikoli, saj se zobni kamen sploh ne tvori. Zobni kamen nastaja iz mehkih oblog, ki se zaradi nerednega odstranjevanja spremenijo v apnenčasto snov, imenovano zobni kamen. Ko je enkrat spremenil svojo obliko in se na zobeh stabiliziral v tej apnenčasti obliki, potem ga ni več mogoče odstraniti doma ročno, ampak le s profesionalno pomočjo in ustreznimi tehnološkimi pripomočki.

Če vas osebno zanima, kako hitro se pri vas nabirajo zobne obloge ter kakšna je njihova trdovratnost, bi vam priporočal dobro znane rdeče kontrolne tabletke, ki pokažejo na kočljive predele zobovja in ohranjene zobne obloge. Zagotovo so vam znane rdeče tabletke, ki so jih nekoč uporabljali v osnovni šoli za preverjanje ustne higiene. Dandanes se dobijo v lekarni. Za doslednejše odstranjevanje zobnih oblog se je izkazala električna zobna ščetka. V nedavni študiji je sodelovalo 2.547 prostovoljcev iz severne Amerike, Evrope in Izraela. Časovna primerjava je pokazala, da se naložba v novo, tehnološko posodobljeno obliko zobnih ščetk več kot splača. Dolgoročno gre za varčnejšo naložbo in tudi odstranjevanje oblog je za 11 odstotkov učinkovitejše. Hkrati je mogoče odstraniti 17-odstotno zmanjšanje krvavitev iz dlesni.

Poliranje ni škodljivo, ni pa priporočljivo opravljati poliranja zob več kot dvakrat letno. Zato vam svetujem, da hodite na redne preglede k vašemu osebnemu zobozdravniku na pol leta. Ta bo že ocenil, kdaj je odstranjevanje zobnega kamna in poliranje zob spet potrebno.