Tudi bleščeče beli nasmehi zvezdnikov so plod zobozdravniškega dela. Foto: EPA
Tudi bleščeče beli nasmehi zvezdnikov so plod zobozdravniškega dela. Foto: EPA

Zanima me, ali je to res tako nezdravo, kot sem sama slišala, in ali se to pri "navadnem" zobozdravniku da narediti?

Kakšna pa je približno cena? Koliko časa se belina zob obdrži ob normalni higieni (umivanje zob trikrat na dan)?


Da so pripomočki za beljenje oziroma posvetlitev zob nezdravi, je ostanek nekega preteklega zobozdravstvenega obdobja. Takrat je beljenje zob potekalo predvsem s pomočjo visokih količin peroksida, kar je dejansko zelo negativno vplivalo na kakovost zobne sklenine. Od tedaj je minilo desetletje in več, v skladu s tem pa so se posodobili tudi načini. Danes so količine peroksida natančneje merljive in pri najboljših proizvajalcih dosegajo le okrog 15 odstotkov sestave. Najbolje je, da izberete produkt za beljenje zob, ki je bil največkrat znanstveno preverjen pri neodvisnih institucijah.

Beljenje zob lahko opravi tudi vsak splošni zobozdravnik v zobni ordinaciji. Še več: nekateri preparati zagotavljajo, da si lahko zobe pobelite tudi sami doma. Vendar pa pri tem tvegate neupoštevanje vseh higienskih, estetskih in strokovnih standardov. Usposobljeni estetski zobozdravniki, ki posvetlitve zob izvajajo vsak dan, imajo posebno znanje, ki so si ga morali pridobiti s pomočjo seminarjev in tečajev. Končna cena je zato nekoliko večja, vendar pa vam je zagotovljeno, da bo beljenje neškodljivo, neboleče, da bodo zobje enakomerno pobeljeni, da bo ohranjen naravni lesk zobne sklenine in podobno. Pri drugih pripomočkih in splošnih zobozdravnikih tega zagotovila velikokrat ni.

Cene beljenja zob se gibljejo od 130 evrov za različice "sam svoj mojster" do nekje 700 evrov za najboljše profesionalne metode, ki trenutno obstajajo. Cena seveda izraža tudi učinkovitost, varnost in količino znanstvenih študij, ki se z izbrano obliko beljenja zob ukvarjajo. Marsikatera poceni metoda ni nikoli bila predmet raziskav in tako stranski in dolgoročni učinki ostanejo zamolčani. Glede časa obstoja pa naslednje: odvisno je od količine pitja kave, čaja, temnih pijači in kajenja. Ob rednem umivanju zob se izgubi približno en odtenek na leto. To pomeni, če se vaši zobje pobelijo za denimo osem odtenkov, potem boste čez štiri leta na polovici poti, kjer ste bili prej.