Pretirano uživanje sladke hrane in pijače škodi zobem, poleg tega pa je tudi redilno. Foto:
Pretirano uživanje sladke hrane in pijače škodi zobem, poleg tega pa je tudi redilno. Foto:


Čeprav se oglasi največkrat osredotočajo na mrzle in sladke jedi, obstajajo tudi druge sestavine, ki škodujejo zobem. Količina nastalih zobnih oblog ustreza količini škrobaste, sladke hrane, ki jo posameznik užije – torej, več kot užijete škrobaste, sladke hrane, več zobnih oblog bo nastalo. Bakterije v ustih proizvajajo kisline iz sladkorjev, kar razkraja zobe. Ko bakterije rastejo, proizvajajo belo plast okrog vratu zoba, ki se imenuje zobna obloga. Takšne zobne obloge pa vsebujejo kisline, ki povzročajo zobno gnilobo.

Gazirane pijače vsebujejo kisline in prav tako povzročajo razjedanje zob. Prečiščen sladkor je najslabši za zobe, saj jih bakterije v ustih hitro in voljno prebavijo. Sladkorji iz sadja in škroba so po drugi strani manj škodljivi. Ker bakterije potrebujejo nenehno hranjenje, so prigrizki slaba stvar, prehranjevanje pa bi moralo biti, kolikor je le mogoče, omejeno na čas obroka. Sicer pa ima bolj vlaknasta hrana, kot so, recimo, jabolka, mehanični učinek čiščenja na zobe, nekatera hrana, kot, recimo, sir ali žvečilni gumi brez sladkorja, pa lahko ščiti zobe pred gnilobo, ker dvigujejo alkalično vrednost v ustih in spodbujajo izločanje sline.

Vitamini in železo so prav tako zelo pomembni, zato so meso in mlečni izdelki za zobe zdravi. Tobak, za katerega splošno velja, da spodbuja ustnega raka, lahko povzroči vnetje dlesni, za ustno zdravje pa je neugodno tudi preveč alkohola.