Privrženci visokobeljakovinski diet naj bi jedli več mesa in rib pri kosilu in večerji. Foto: EPA
Privrženci visokobeljakovinski diet naj bi jedli več mesa in rib pri kosilu in večerji. Foto: EPA

Ti se že dolgo sprašujejo o koristnosti tovrstnega načina prehranjevanja. Veliko se jih strinja, da te diete nikakor ne koristijo vsem.

Poleg najbolj znane Atkinsove diete, za njeno popularnost so poskrbeli tudi številni zvezdniki, se je v zadnjih letih pojavilo še veliko drugih diet, pri katerih naj bi zaužili veliko več beljakovin kot sicer.

V Avstraliji je trenutno zelo popularna dieta Total Wellbeing, ki bi jo lahko prevedli kot dieta popolnega blagostanja. Ta način prehranjevanja narekuje, da naj bi 30 do 35 odstotkov dnevnega energijskega vnosa predstavljale beljakovine – pri kosilu in večerji naj bi pojedli še več mesa in rib. V običajnem »zahodnjaškem« načinu prehranjevanja beljakovine predstavljajo 15 odstotkov dnevnega energijskega vnosa.

Dieta Total Wellbeing za razliko od Atkinsove priporoča tudi veliko sadja in zelenjave ter dovoljuje manjše količine ogljikovih hidratov.

Kritike ne pojenjajo
A podobno kot Atkinsova dieta, ki so jo strokovnjaki napadli že ničkolikokrat, je tudi zadnja modna muha, dieta popolnega blagostanja, deležna številnih kritik.
Na britanski živilski zvezi opozarjajo na prevelik vnos beljakovin, ki naj bi jih bilo v naši prehrani 15 do 20 odstotkov.

Jedro vsakega obroka bi morali biti ogljikovi hidrati, ki dajejo tudi občutek sitosti, ter pet obrokov sadja in zelenjave dnevno. Edini način, kako se znebiti odvečnih kilogramov, je zmanjšati energijski vnos ali povečati telesno aktivnost, so prepričani na britanski živilski zvezi.