Adidas tri črte uporablja več kot 70 let in je v povezavi z blagovno znamko po letu 2008 sprožil približno 90 tožb. Foto: Reuters
Adidas tri črte uporablja več kot 70 let in je v povezavi z blagovno znamko po letu 2008 sprožil približno 90 tožb. Foto: Reuters

Adidas je še v ponedeljek trdil, da tri rumene črte na oblačilih in torbah Black Lives Matter Global Network Foundation "po videzu in splošnem komercialnem vtisu" spominjajo na Adidasove tri črte, kar bi lahko pri potrošnikih vzbudilo občutek, da izdelki "izvirajo iz istega vira ali da so povezani z Adidasom".

Nekaj dni pozneje si je nemški športni velikan premislil. "Adidas bo umaknil svoje nasprotovanje prijavi za blagovno znamko fundacije Black Lives Matter Global Network takoj, ko bo to mogoče," je tiskovni predstavnik sporočil za BBC. Razloga za umik nasprotovanja ni pojasnil.

Black Lives Matter Global Network Foundation, najvidnejša organizacija znotraj decentraliziranega gibanja Življenja temnopoltih štejejo (angl. Black Lives MatterBLM), je novembra 2020 na Urad ZDA za blagovne znamke podala vlogo za ustanovitev blagovne znamke, ki med drugim vključuje rumen dizajn treh črtic na oblačilih in torbah ter podobnih izdelkih.

Gibanje Black Lives Matter pogosto uporablja rumene črte. Na fotografiji lanski shod v Washingtonu. Foto: AP
Gibanje Black Lives Matter pogosto uporablja rumene črte. Na fotografiji lanski shod v Washingtonu. Foto: AP

Adidas se je pritožil in od Urada ZDA za blagovne znamke zahteval, naj zavrnejo prošnjo BLM-ja. Urad je nato Black Lives Matter Global Network Foundation dal čas za uradni odziv do 6. maja, vendar je Adidas pritožbo medtem že umaknil.

Adidas tri črte uporablja 70 let

Adidas na svojih izdelkih že več kot 70 let uporablja ikonske tri vzporedne črte. Podjetje je od leta 2008 sprožilo več kot 90 tožb in podpisalo več kot 200 poravnav v povezavi z njihovo blagovno znamko. Januarja letos so izgubili tožbo proti luksuzni znamki Thom Browne, ki uporablja štiri črte.

Po trditvah Adidasa število črt na njihovem znamenitem logotipu nima posebnega pomena. Ustanovitelj Adolf Dassler naj bi preizkusil več različic in kombinacij črt, izbrana kombinacija pa se je najbolje obnesla na fotografijah izdelkov.

Gibanje BLM postalo prepoznavno po umoru Georgea Floyda

Gibanje Življenje temnopoltih štejejo je v ZDA nastalo po umoru neoboroženega temnopoltega 17-letnika Trayvona Martina, ki ga je na Floridi ustrelil prostovoljni varnostnik George Zimmerman. Gibanje je postalo svetovno znano poleti 2020, ko je organiziralo številne proteste po umoru temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki je umrl v policijskem pridržanju.