Sam študij v Rotterdamu - kot je pojasnila Maja - traja štiri leta in se zaključi z diplomo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sam študij v Rotterdamu - kot je pojasnila Maja - traja štiri leta in se zaključi z diplomo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Keuc
Maja se je širši slovenski javnosti predstavila z nastopi v glasbenem resničnostnem šovu na največji komercialni televiziji, nato pa je zmagala na Emi 2011 in Slovenijo uspešno predstavljala na Evroviziji v Dűsseldorfu. Foto: Reuters

"Iskreno sem si tega želela že od konca mature, vendar mi zaradi nenadne izstrelitve v glasbeno industrijo to še ni uspelo. Zaenkrat sem naredila skoraj vse, kar sem hotela, zdaj pa je skrajni čas, da naredim korak naprej pri sebi. Vem, da lahko še ogromno naredim na sebi in glasba je moje življenje, zato bi se rada na tem področju še izoblikovala, sledila svoji duši in talentu, ne radijskim urednikom in menedžerjem. Slovencem sem hvaležna, da so me tako lepo sprejeli in mi stali ob strani ter da sem imela možnost izkusiti toliko lepih stvari in jih deliti z drugimi. Vendar dragi moji, zdaj se prava pot šele začne (smeh). Razširjam krila, tvegam, predvsem pa želim slediti samo svoji intuiciji, ki me je še zmeraj - kadar sem ji prisluhnila - pripeljala do pravih ljudi in njih do mene," je za MMC pokomentirala svojo (začasno) selitev na Nizozemsko lanska slovenska predstavnica na Evroviziji, na kateri je zasedla 13. mesto v finalu.

Svojih oboževalcev kljub študiju ne bo pustila na cedilu: "Za svoje zveste oboževalce imam za to leto pripravljenih še nekaj cukrčkov, potem pa začnem delati na novih."

A zdaj je njena prva misel - študij. Njena rotterdamska zgodba se je začela razpletati 9. maja, ko je sedla v avtomobil in se odpeljala na sprejemne izpite. "Na avdiciji sem opravila teoretični in praktični del. Natančneje - prijavila sem se na oddelek za popglasbo t. i. pop department Codarts. Povedali so mi, da je število prijavljenih kar precejšnje in da mi bodo javili končno odločitev nekje v sredini junija, saj bo sprejetih samo pet kandidatov," je pojasnila Maja za MMC.

"Morali so se prepričati, če se res nameravam preseliti in če sem resna ... Seveda sem bila, saj sem se konec koncev peljala na avdicijo 15 ur. In zdaj so me klicali in povedali, da se lahko preselim," je v smehu razlagala Maja.

Zaradi srečne novice, ki jo je prejela prek telefona, pevka že avgusta zapušča Slovenijo. "Vedela sem, da se študij začne septembra, tako da bi se morala konec avgusta počasi preseliti gor. Ni bilo veliko presenečenje. Bo pa zdaj malo norije glede iskanja stanovanja in urejanja vseh stvari pred študijem," je pojasnila Maja.

Mrzli sever kliče
Glede na to, da se seli na sever, smo pevko povprašali tudi, kako je z njenim znanjem nizozemskega jezika. "Moja nizozemščina je trenutno 'nula bodova'. Zaenkrat bo morala zadostovati angleščina. Sicer pa sam študij poteka tudi v angleščini, tako da ne bo težav," je v smehu razkrila Maja.

Pevka je sicer že po prihodu z Evrovizije lani govorila, da je njen cilj študij v tujini. Vmes so se pojavljala različna imena krajev študija - med njimi največkrat London in Gradec. "Najprej sem želela oditi v London, toda ko sem izpolnjevala aplikacijo, prek katere se moraš prijaviti, sem storila eno napako v sistemu. Zato me niso mogli več premestiti v program, kamor sem želela v prvi vrsti. Zdaj bi lahko čakala, da bi nekdo odpovedal. Druga izbira je bil Rotterdam, ki ima tudi pop department in ko sem prvič vstopilo v to šolo me je obdal neverjeten domač občutek," je še sklenila v smehu Maja.