Zbiranje sredstev poteka s turnejo po mestnih občinah. Prizor je iz Novega mesta, kjer se je katra ustavila pred dobrim tednom. Foto: Facebook/Dobrodelna katra
Zbiranje sredstev poteka s turnejo po mestnih občinah. Prizor je iz Novega mesta, kjer se je katra ustavila pred dobrim tednom. Foto: Facebook/Dobrodelna katra

Potem ko so jo za 60 tisočakov od Boruta Pahorja na dražbi kupili bratje Fratar s Koroškega, je po žrebu donatorjev, ki so skupno zbrali kar 275.000 evrov, katrca pristala v rokah Tomaža Habjana iz Selce na Gorenjskem.

Kako prispevati?

- Na 1919 lahko pošljete SMS-sporočilo KATRCA5 ali KATRCA10 in prispevajte 5 ali 10 evrov.

- Z nakazilom ali skeniranjem QR-kode. Sredstva se zbirajo na tekočem računu Rdečega križa Škofja Loka.
Podatki za nakazilo so: Kidričeva cesta 1, 4220 Škofja Loka, namen plačila: KATRCA POMAGA 3. krog, TRR: SI56 0700 0000 0187 397, koda namena: CHAR, sklic: SI00 784010-248

Ta zdaj z njo po državi zbira denar za zdravljenje triletnega dečka z redko gensko boleznijo Urbana Miroševiča in za nakup pripomočkov za tetraplegike. Z vozilom potuje po mestnih občinah, mimoidoči pa se lahko z vozilom fotografirajo in po svojih močeh prispevajo za oba dobrodelna namena.

Dopoldne se je dobrodelna akcija ustavila v Celju, kjer se je Matija Mastnak pogovarjal z materjo malega Urbana, ki se spopada z redko gensko boleznijo – sindromom CTNNB1. "Otroci s tem sindromom ne morejo hoditi, nikoli ne bodo samostojni, težko se odvadijo plenic," pojasni Špela Miroševič.

Sorodna novica Urbanu na poti do zdravila priskočili na pomoč tudi slovenski nogometaši

Urban je prvi in edini otrok v Sloveniji s to diagnozo, na svetu jih je le približno 400. Da bi lahko prejel posebno gensko zdravilo, podobno, kot je pomagalo malemu Krisu iz Kopra, morajo v fundaciji, ki sta jo ustanovila oče in mama, zbrati dva milijona evrov, do cilja pa jim manjka še 100 tisočakov. "Nekaj najlepšega bi mi bilo, če bi lahko sinu za rojstni dan rekla: 'Slovenija ti je pomagala, podarja ti novo življenje,'" pravi Špela.

Del sredstev, ki jih zbirajo z nekdanjo Pahorjevo katrco, bodo namenili tudi za pomoč tetraplegikom, pove zdajšnji lastnik vozila Tomaž Habjan, čigar sin je pred leti po ponesrečenem skoku v vodo ostal tetraplegik: "Za tetraplegike zbiramo za napravo CO2, ki bo stala v domu Pacug in jim omogoča lažjo prekrvavitev."

"Najlažje donirajo tako, da na 1919 pošljejo ali KATRCA5 ali KATRCA10," še doda Habjan.

Sorodna novica "Če čakaš, da bo nekdo drug naredil zdravilo za tako bolezen, lahko čakaš neskončno dolgo"

S katrco so najprej zbrali 60 tisočakov, ki jih je Pahor namenil Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki tretjega nadstropja, torej otrokom z rakom, bratje Fratar so izkupiček (275.000 evrov) razdelili med obe omenjeni dobrodelni organizaciji in bolnišnico Slovenj Gradec.

Dobrodelna karavana za Urbana in tetraplegike se je po uradni predaji konec aprila, ko so v Selcah zbrali dobrih 1200 evrov, ustavila še v Ljubljani, kjer je pohodnikom popestrila hojo ob žici in kjer so zbrali 1134 evrov, ter v Novem mestu, kjer so zbrali 3800 evrov.

Katrco, s katero so do zdaj zbrali že blizu 350 tisočakov in ki je postala pravi simbol dobrodelnosti, nameravajo po turneji po mestnih občinah razstaviti v posebnem steklenem paviljonu v občini Železniki.

Dobrodelna katrca v Celju