Med obiskovalci sta največ pozornosti pritegnila Valerija Kelava in Uroš Belantič, ki sta si revijo ogledala iz prve vrste. Foto: Fashion Week Slovenia
Med obiskovalci sta največ pozornosti pritegnila Valerija Kelava in Uroš Belantič, ki sta si revijo ogledala iz prve vrste. Foto: Fashion Week Slovenia
'Zabavna, drugačna. Ženska 21. stoletja. To je ženska kolekcija m*faganel,' je svoje delo za MMC opisal Matevž Faganel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogled na prvo vrsto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sanja Grcić je na modno brv poslala manekenke v 'borosankah'. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Da, brez konkurence najuspešnejša slovenska manekenka v tujini se je odzvala vabilu organizatorjev in si skupaj s partnerjem Urošem Belantičem, najuspešnejšim slovenskim modnim oblikovalcem v tujini in "idejnim očetom" znamke Oktober, prišla ogledat večerni del prvega izmed dveh dni, ki sestavljata prvi Fashion Week Slovenia. Čeprav je bila le v vlogi gostje, je v slovensko prestolnico prinesla prepotreben kanček glamurja, ki zaznamuje tedne mode v modnih prestolnicah (kjer se Valerija redno sprehaja po modnih brveh).

Fotogalerijo z modnih revij prvega dne si oglejte tukaj.
Seveda je bil manekensko-oblikovalskemu paru namenjen prostor v prvi vrsti, ki pa je pokala po šivih (kot je na Twitterju zapisala Nina Gaspari: "Še Jožica Brodarič je komaj stol dobila."), saj so bile vstopnice za prvi slovenski modni dogodek tako velikega obsega zelo zaželene. Kot nam je zaupala predstavnica organizatorjev, so krožile celo govorice, da vabila, ki sicer niso bila na voljo širši javnosti, nekateri prodajajo. Prišla je tudi večina standardne zasedbe, ki jo označujemo s krovnim pojmom "slovenska estrada".

Gneča je bila nekaj manjša v popoldanskem delu, ko se je zgodila prva revija. Odprla jo je Aleksandra Brlan in v enem zamahu pometla s stanovskima kolegicama, ki sta ji sledili: Vladimira Kralj z znamko Ymocion in Tanjo Zorn. Organizatorji so prostor na reviji namenili tudi španski znamki dostopne mode Mango, katere revija pa se je nekako izgubila v povprečnosti.

Zato smo upali na več presežkov v večernem delu, ko so na modno brv svoje zamisli za pomlad/poletje 2012 (tako je bilo vsaj napovedano, a nekateri se pomladno-poletne rdeče niti niso ravno zvesto držali) poslali m*faganel, ki je stavil na preverjeno formulo "drznejše poslovne ženske za 21. stoletje", romantična-a-brez-presenečenj Farandula, za spremembo "kačje-pajkasto" navdahnjene Pletenine Draž, Firma by Sanja Grcić ("praktična in street", jo je opisala Urša Jerkič, manekenke pa so nosile legendarne borosanke), sveža kombinacija zamisli Almire Sadar in pletenin Simone Muc za Niti Niti ter britanska znamka recikliranih oblačil Goodone.

Dogajanje so tisti, ki se jim ni uspelo dokopati do vstopnic, lahko spremljali v živo prek spleta, pa tudi na Twitterju je bilo pod oznako #fwlj živahno dogajanje. Iz prvih vrst (no, prvo vrsto sta pravzaprav sestavljali prvi dve) so med drugimi tvitali blogarji Urša Jerkič, Ekoas in Irena Sirena, ki so sproti poročali o vzdušju in dogajanju v dvorani in brez dlake na jeziku povedali tudi tisto, kar si je mislil marsikdo, a morda ni izrekel naglas. Vse pa je prevzela lepa Valerija, ki po pričevanju tistih, ki so sedeli blizu nje (Irena Sirena), tudi lepo diši.

Sklep: z lahkoto bi pogrešali katero od kolekcij, predstavljenih na revijah (tu mislimo predvsem na prvi sklop), namesto tega pa raje videli, kaj imajo "povedati" študentje in sveži diplomanti modnega oblikovanja, na primer redno nagrajevani mladi oblikovalec Peter Movrin, ki si je reviji ogledal le kot gost. Kot zanimivost naj povemo še, da si je prav začetek tedna mode (po naključju?) za začetek svoje "tviteraške kariere" izbral modni oblikovalec Jure Purgaj, ki je v zadnjem tvitu večera pomenljivo zapisal: "Danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan."

Na svidenje torej na drugem dnevu prvega tedna mode, ko bodo svoje zamisli predstavili Nina Šušnjara, Maja Ferme, Nataša Hrupič, JSP, Akultura, Garevski, Cliche in Nataša Persuh. Že ob 10.30 bo Urša Jerkič povezovala okroglo mizo na temo Oblikovalci in veliki kupci. Kako najti skupen jezik? Če vam ne bo uspelo biti na licu mesta, bodite prisotni prek spleta. Le tako boste izvedeli, ali bo Valerija Kelava res ekskluzivno zaprla zadnji šov zadnjega večera, o čemer je na svojem blogu sanjal Ekoas. Pravi sicer, da je prišla v Slovenijo samo na dopust ...

Več fotografij z modnih revij prvega dne si boste lahko ogledali kmalu.