Maggie May Baird v kreaciji Benedetti Life na oskarjevski rdeči preprogi. Foto: Matea Benedetti
Maggie May Baird v kreaciji Benedetti Life na oskarjevski rdeči preprogi. Foto: Matea Benedetti

Maggie May Baird, mama Billie Eilish in Finneasa O'Connlla, ki sta za pesem No Time to Die prejela oskarja, je na podelitev prišla v modro-črni, trajnostni, biorazgradljivi obleki, pod katero se je podpisala ena najuspešnejših slovenskih modnih oblikovalk Matea Benedetti. "Konec februarja me je direktorica Red Carpet Green Dressa kontaktirala, ali bi letos oblikovala obleko za rdečo preprogo. Da je Maggie May Baird v igri, ampak še ni potrjeno. Na povabilo sem se seveda odzvala, čeprav je bil datum povabila že prepozen za tako zahtevno obleko, tako da sem na začetku imela pomisleke, ali bom sploh zmogla in ali bom sploh dobila ustrezne izvajalce, ki bodo pripravljeni delati 24 ur na dan," nam je pojasnila Matea Benedetti, ki deluje pod blagovno znamko Benedetti Life.

"Oblikovala sem jo za Maggie in skupaj z Maggie, ker sem sledila njenim željam. Pripravila sem kar nekaj modnih skic, tako ročno izdelanih kot digitalnih," razlaga, kako je potekal sam postopek oblikovanja obleke. Maggie May Baird se je sprva odločila za zeleno barvo, ampak ker bi za zelen odtenek v tovarni potrebovali kot štiri tedne za barvanje, ji je Matea Benedetti predlagala modro-črno kombinacijo. "Moja inspiracija so bile podvodne slike potapljačev, na katerih se tema in svetloba dotikata, na katerih obstajo le modrina in črnina in tišina," pojasnjuje sogovornica.

Intervju z Mateo Benedetti si lahko preberete TUKAJ.

"Spodnji del je šit kot vezena knjiga, volan pri volanu za efekt valovanja, porabili smo več kot 50 metrov blaga in še ga bi potrebovala za to, kar sem imela – kot končni videz – v mislih," razlaga in dodaja, da je bila na koncu obleka izdelana izjemno hitro. "Obleko smo izdelali v treh dneh. Brez predanih šivilj šiviljstva Resnik, ki so delale 24 ur na dan, to sploh v realnosti ne bi bilo mogoče izdelati v tako kratkem času. Taka obleka potrebuje vsaj štiri tedne dela," poudarja in dodaja, da so materiali sproti prihajali iz tovarn iz Italije, Japonske, Indije in Avstrije.

Sama obleka je izdelana iz vlaken znamke Tencel LUXE (to je do okolja prijazno in ekonomično vlakno, spredeno iz celuloze). "Topila, ki se uporabljajo v procesu pridobivanja celuloze, se reciklirajo, proces barvanja pa potrebuje veliko manj barve kot bombaž," razlaga Matea Benedetti.

"Bilo je adrenalinsko do konca, zato zelo dobro razumem James Bonda," se je pošalila in dodala, da ni vedela niti tega, ali bo Maggie May Baird obleka sploh všeč in ali ji bo prav, "ker jim ni uspelo imeti niti ene 'probe'".

Postopek izdelave obleke. Še več fotografij si lahko ogledate v galeriji spodaj. Foto: Urška Pečnik
Postopek izdelave obleke. Še več fotografij si lahko ogledate v galeriji spodaj. Foto: Urška Pečnik

Tokrat Matea Benedetti ni bila prvič povezana z oskarjevsko modo. Že pred dvema letoma je namreč sodelovala na galadogodku Red Carpet Green Dress, ki je pred oskarji potekal v Los Angelesu. To je organizacija, ki stremi k uvajanju pozitivnih sprememb na področju mode in je tudi partner oskarjev.

Organizacija Red Carpet Green Dress (RCGD), ki jo je ustanovila znana zagovornica okolja Suzy Amis Cameron, žena režiserja Jamesa Camerona, že več kot desetletje pa sodeluje tudi na podelitvi nagrad oscar, in sicer z ambasadorji, kot so Naomie Harris, Emma Roberts, Lakeith Stanfield in drugih, ki pridejo na rdečo preprogo oblečeni v trajnostna galaoblačila. "Letos sta bili poleg Maggie May Baird ambasadorki še Paloma Garcia Lee in Tati Gabrielle," razlaga Matea Benedetti.

Maggie May Baird s hčerko Billie Eilish in sinom Finneasom O'Connllom na rdeči preprogi. Foto: Reuters/Dan MacMedan-USA TODAY
Maggie May Baird s hčerko Billie Eilish in sinom Finneasom O'Connllom na rdeči preprogi. Foto: Reuters/Dan MacMedan-USA TODAY

"Takrat sem zelo podobno doživljala izdelavo oblačila kot letos, le da je bila letos odgovornost še toliko večja, ker je šlo za rdečo preprogo in za žensko, ameriško igralko, pisateljico, aktivistko, okoljevarstvenico in mamo Billie Eilish in Finneasa, ki sta dobila oscarja za glasbo iz filma o Jamesu Bondu," razlaga o podobnostih in razlikah med dogodkoma. Tudi takrat je imela za izdelavo obleke zelo malo časa (le deset ur!), na koncu pa je bila ročno izdelana obleka znamke Benedetti Life iz rastlinske svile razstavljena poleg kreacij Vivien Westwood in modne hiše Louis Vuitton ter postala del zbirke Red Carpet Green Dress.

Prizor s prireditve Green Carpet Fashion Awards, na katero je Benjamin Larretche prišel v obleki Benedetti Life. Ob njem še Livia Firth in žena Petra Nemcova (skrajno levo). Foto: Matea Benedetti
Prizor s prireditve Green Carpet Fashion Awards, na katero je Benjamin Larretche prišel v obleki Benedetti Life. Ob njem še Livia Firth in žena Petra Nemcova (skrajno levo). Foto: Matea Benedetti

Letos je sodelovala še na enem dogodku, in sicer na podelitvi modnih nagrad Green Carpet Awards, ki so znane tudi kot "oskarji trajnostne mode". Za omenjeni dogodek je Matea Benedetti v obleko iz ekološkega bombaža oblekla Benjamina Larretcheja, moža svetovno znane manekenke, voditeljice in filantropistke čeških korenin Petre Nemcove, ki se je z možem udeležila podelitve Green Carpet Awards.

Znano je, da je Matea Benedetti ena najbolj znanih modnih oblikovalk, ki ustvarja iz do okolja prijaznih materialov, s čimer dokazuje, da trajnostna moda lahko nastaja tudi na tak način. Med drugim so njena oblačila nosili Livia Firth (nekdanja žena Colina Firtha), Ashley Benson, Nikki Reed, Jessica McNamee, Lovi Poe, Julia Michaels, Joe Lenzo. Sama posega po naravnih, veganskih surovinah, ki največkrat prihajajo iz nadzorovane predelave gozdov, a proizvajalcev tovrstnih materialov za zdaj še ni na pretek priznava: "Trenutno obstajata samo dve podjetji na svetu, ki izdelujeta rastlinsko svilo iz lesne kaše."

Kako pa je s samo vzdržljivostjo biorazgradljivih oblačil? "Vsa trajnostna oblačila, ne samo da so primerna za večkratno uporabo, tudi dlje časa zdržijo v omari, ker morajo biti izdelana kakovostno in s trajnostnimi tekstili. Ko jih odvržete na odlagališča, pa razpadejo v treh mesecih oziroma enem letu, medtem ko sintetična za to potrebujejo tudi več kot 300 let, poleg tega pa izpuščajo številne toksične snovi v okolje in vodo," opozarja.

Na svoj dosežek je Matea Benedetti upravičeno ponosna: "Mislim, da na tej ravni s tako znanimi osebami ni še nobenemu v naši zgodovini uspelo." "Je pa res, da če ne bi bila avtentična in pionirka na svojem področju, tudi meni ne bi," še pojasnjuje in pristavi, da se vsako leto, ko se izve, kdo vse je nominiran za oskarje, vname borba med blagovnimi znamkami, kdo bo koga oblekel za rdečo preprogo.

Matea Benedetti oblikovala obleko za podelitev oskarjev
Matea Benedetti razkriva, kako mehka je svila iz lesa