Bettina Dorfmann je barbike začela zbirati pred 30 leti. "Kot otrok sem se vedno igrala z barbikami. Ko sem barbike želela dati svoji hčeri, je niso zanimale, saj so bile zanjo preveč staromodne. Takrat sem jih začela zbirati sama," je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

Barbike je ameriško podjetje za igrače Mattel prvič predstavilo leta 1959. Bettina Dorfmann je prvo barbiko dobila že leta 1966. Odkar je pred 30 leti začela igrače intenzivno zbirati, je zbrala okoli 18.000 lutk, s čimer ima naziv Guinnessove rekorderke po številu barbik.

Prvič je naslov prevzela že leta 2005, ko je imela 2500 lutk, odtlej pa njena kolekcija vztrajno raste. V zbirki ima nekatere izjemno redke primerke, kot so izvirniki iz leta 1959.

Zanimanje za njeno zbirko narašča

Zbirko redno posoja muzejem ali drugim razstavnim središčem. "Razstave običajno pritegnejo med 5000 in 20.000 obiskovalci, slišala pa sem, da je od izida filma zanimanje močno naraslo," je še povedala. V zadnjem tednu je poskočil tudi interes za katalog njene zbirke barbik in nekaj kenov.

62-letna Nemka se v zadnjih letih preživlja izključno s posojanjem svoje zbirke, izdajanjem knjig o barbikah ter s "kliniko za barbike", v kateri strokovno popravlja poškodovane primerke. Popravilo lutke stane od deset pa vse do 600 evrov, če gre za res redek primerek.

Film ji je všeč

Sorodna novica Barbie

Seveda si je Dorfmann že ogledala filmsko Barbiko, in to dvakrat. Priznala je, da ji je film všeč.

Hollywoodska zgodba o Barbiki v režiji Grete Gerwig in z Margot Robbie v glavni vlogi je prve dni predvajanja v ameriških kinodvoranah konec preteklega tedna prinesla 155 milijonov dolarjev, kar je rekord za film, ki ga je režirala ženska. Rekorde podira tudi drugje, med drugim je v Nemčiji trenutno najbolj predvajani film v kinodvoranah.