Pot Drvošec, ki poteka ob presihajočem Cerkniškem jezeru, pretežno po gozdnem grebenu, je uredil Notranjski regijski park. Gre za lahko pešpot, ki je ob pohodniški obutvi primerna za vse generacije.

Na poti, ki je polna informacijskih tabel in zanimivih skulptur, so med drugim 10-metrski razgledni stolp, opazovalnice za ptice in postaje, kjer so predstavljene različne živali.

Nad nekaterimi točkami, kot so pripomoček za plezanje, ki so ga poimenovali ris, silhueti medveda in volka ter prikaz luknjic v prehranjevalni verigi, so navdušeni zlasti otroci, obiskovalcem pa pot ponuja tudi prekrasne razglede na jezero, goro Slivnico in širšo okolico.

Lani je Turistična zveza Slovenije to tematsko pot prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi in jo tako v kategoriji NAJ tematska pot, v sklopu katere je komisija doslej pregledala že več kot 400 poti, uvrstila na prvo mesto. "Je primer dobre prakse, ki združuje vse tisto, kar si želimo imeti na tematski poti – pot je prepoznana v kraju, ima nosilno temo, je vzdrževana, rdeča nit se prepleta skozi celotno pot," je pojasnil Jože Prah iz Zavoda za gozdove, koordinator projekta NAJ pot, in poudaril, da po koncu te skoraj 4 kilometre dolge poti obiskovalci zagotovo nekaj pridobijo.

Učna pot Drvošec ima številne prednosti

Od lanskega maja do septembra se je po poti sprehodilo 30 tisoč pohodnikov. Urška Ogrinc, vodja enote za turizem v Notranjskem regijskem parku, je poudarila, da so predvsem s stališča varovanja narave obiskovalci in lokalna skupnost z njo dobili urejen prostor, na katerega se umikajo množice z zasebnih zemljišč.

"Po drugi strani pa se mi zdi, da smo dobili res dobro platformo, na katero lahko obešamo nešteto nekih vsebin, ki so zelo specifične za naše domače okolje," je še povedala Ogrinčeva in dodala, da jim pri tem zelo pomagajo predvsem tematski konci tedna, ki se bodo tudi letos začeli 22. maja.

Ti bodo namreč obsegali kar 26 dejavnosti – od lova na zaklad, preživetja v naravi, poslušanja pravljic o Cerkniškem jezeru na kanujih do kolesarskih in pohodniških izletov. Po njenih besedah gre za "kratka, intenzivna doživetja, ki se osredotočajo na samo pot Drvošec".

Notranjski park na izhodišču poti pri parkirišču ob jezeru sicer že končuje vstopno točko, kjer bo kmalu zaživel turističnoinformacijski center. V zgornjem delu stavbe pa bodo do prihodnjega leta uredili še interpretacijski prostor in stalno razstavo.