The Weeknd je na primer na nagradah Billboard dobil največ nominacij med vsemi ustvarjalci. Foto: Instagram
The Weeknd je na primer na nagradah Billboard dobil največ nominacij med vsemi ustvarjalci. Foto: Instagram

Predvčerajšnjim smo poročali, da so se v akademiji, kjer podeljujejo prestižne glasbene nagrade, odločili, da korenito spremenijo način izbire nominirancev. A ta sprememba očitno ni bila dovolj za kanadskega glasbenika The Weeknda, čigar album After Hours je bil lani eden najbolj prodajanih, pa tudi eden bolje kritiško ocenjenih.

Kljub omenjenim spremembam, med katerimi je ukinitev skrivnih odborov glasbenih poznavalcev, se je glasbenik odločil za nadaljevanje bojkota. "Zaupanje je porušeno in mostovi so požgani" je dejal ob objavi odločitve.

K njegovi odločitvi je gotovo prispevalo to, da njegova glasba, kljub izjemnemu uspehu, ki ga trenutno doživlja, ni bila uvrščena niti v eno izmed kategorij. Ob tem je treba poudariti, da gre trenutno za najbolje prodajanega glasbenika v ZDA, z najbolje prodajanim singlom in nastopom v prestižnem programu ob polčasa finala lige NFL.

Na korupcijo pri podeljevanju zlatih gramofonov nekateri opozarjajo že leta. Foto: Reuters
Na korupcijo pri podeljevanju zlatih gramofonov nekateri opozarjajo že leta. Foto: Reuters

Korupcija in klientelizem

Že predlani je nekdanja generalna direktorica glasbene akademije Deborah Dugan vložila pritožbo zaradi nepreglednih postopkov pri podeljevanju nagrad, a je njen nekdanji delodajalec očitke zavrnil, češ da so "napačni, zavajajoči in popolnoma neresnični". Duganova je v pritožbi med drugim navedla, da so člani odborov pri določanju nominacij favorizirali izvajalce, s katerim so tako ali drugače povezani. Duganovo so pozneje odpustili.

Opozorilom, da obstoječi sistem izbora največjih glasbenih dosežkov leta ni pregleden in da obstaja pri njem (najmanj) veliko tveganje za korupcijo, so se v zadnjih mesecih pridružili tudi nekateri drugi glasbeni izvajalci in njihovi oboževalci.

Popzvezdnica Halsey je tako podelitev letošnjih grammyjev izpustila s pojasnilom, da je postopek podeljevanja nagrad "nepojasnjen" in da "upa na več preglednosti in reforme" pri postopkih. Marca, malo po letošnji podelitvi grammyjev, se je oglasil tudi nekdanji član zasedbe One Direction Zayn Malik in pozval k razpustitvi "tajnih odborov" in dodal: "Zagotoviti moramo, da bomo spoštovali in slaviti kreativno odličnost vseh."