Na treh tokijskih ribjih tržnicah vsako leto 'obrnejo' več kot 700.000 ton morske hrane s skupno vrednostjo 600 milijard jenov (slabih 6 milijard evrov). Foto: EPA
Na treh tokijskih ribjih tržnicah vsako leto 'obrnejo' več kot 700.000 ton morske hrane s skupno vrednostjo 600 milijard jenov (slabih 6 milijard evrov). Foto: EPA
Na Tsukijiju lahko kupite vse, ampak res vse, kar plava (ali pa samo čemi) v morskih globinah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ribja tržnica Tsukiji tako za domačine kot za turiste že dolgo predstavlja srce, dušo in - najpomembnejše - "želodec" japonske prestolnice. A po 78 letih obratovanja bo priljubljeni Tsukiji po letu 2013 za večno zaprl svoja vrata.
Mestne oblasti so namreč nedavno objavile načrt za novo ribjo tržnico s prodajo na debelo, ki se bo odprla leta 2014.

Po navedbah časnika Asahi Šimbun bo nova tržnica par kilometrov stran od zdajšnje lokacije, v kompleksu v četrti Koto, kjer se bo raztezala na površini več kot 408.000 kvadratnih metrov. S tem bo 40 odstotkov večja od Tsukijija.

Vrste za suši
Kot največja ribarnica na debelo na svetu je Tsukiji ena izmed največjih tokijskih atrakcij, a se že dalj časa bori z vse večjim številom obiskovalcev in zastarelo infrastrukturo.
Najbolj zagreti turisti prispejo na tržnico še pred zoro, nato pa stojijo tudi po več ur v vrstah za surov in najbolj svež morski zajtrk pred majhnimi lokali s sušijem. Gostinci kar tekmujejo med seboj, kdo bo ponudil več in večjo kakovost za jene, ki so jih jedci pripravljeni odšteti za tunov suši, uni (morski ježek) in ikuro (ikre).

Delavce na tržnici sicer zvedavi zgodnji obiskovalci več kot očitno vznemirjajo, še zlasti, ko s svojimi neverjetno hitrimi vozički brzijo mimo njih, turisti pa pred njimi s svojimi fotoaparati skačejo in se jim za las umikajo.
Dražba tunov še sredi noči
Glavna atrakcija Tsukijija je bila sicer dolgo dražba tunov okoli 4., 5. ure zjutraj, a turistom so ogled slikovite dražbe, kjer se cene gibljejo v tisočih dolarjev, do 19. januarja 2013 zdaj prepovedali, saj so jim bili preveč v napoto. Najdražje kose rib pokupijo z Michelinovimi zvezdicami okronane tokijske restavracije za prvovrstni suši.

Asahi Šimbun še poroča, da se bo gradnja nove tržnice začela takoj, ko tokijska vlada uspešno nevtralizira toksične substance iz bližnje plinarne.