Tudi ljubitelji pohodništva lahko v Iranu pridete na svoj račun - na sliki vzpon na Damavand. Foto: EPA
Tudi ljubitelji pohodništva lahko v Iranu pridete na svoj račun - na sliki vzpon na Damavand. Foto: EPA

odnosom Teherana z Zahodom.
Britanska agencija Wild Frontiers ima tako za letos rezerviranih kar devet potovanj v Iran (lani dve), individualnih pa ima že zdaj 26 (lani štiri). Neka druga agencija, Tailor-made Adventures, poroča o 80-odstotnem povečanju povpraševanj po potovanjih v Iran v primerjavi z lani.
"Iran je s turističnega zemljevida izginil pred 35 leti, obiskovala pa ga je le še peščica najbolj gorečih neodvisnih popotnikov in tisti v organiziranih skupinah. A z izvolitvijo Hasana Rohanija za predsednika avgusta lani in z odtajanjem političnih odnosov z Zahodom se zdi, da se Iran udarno vrača na popotniške itinerarje," je za Telegraph povedal Jim O’Brien, vodja razvoja pri Tailor-made Adventures.

Številne turistične agencije in strokovnjaki primerjajo prihodnost Irana z Mjanmarom, ki je po izvolitvi Aung San Su Či leta 2012 postal vroča turistična destinacija in gre tako naglo po poti svojih južnoazijskih sosed.
Neodkriti biser
Britansko zunanje ministrstvo sicer še vedno odsvetuje vsa potovanja v Iran, razen najnujnejših, a poznavalci menijo, da so britanske omejitve bolj povezane z diplomatskimi odnosi kot z dejanskim tveganjem za popotnike. Britanske turistične agencije tako izvajajo potovanja kljub omenjenemu opozorilu.
Iran, v katerem ne boste našli restavracij s hitro prehrano in velikih hotelskih verig, slovi kot pravi neodkriti biser, ki se ponaša z osupljivo pokrajino, izjemno zgodovino in kulturo, Iranci veljajo za prijazne in gostoljubne, odlična je tudi tamkajšnja hrana.
Med največjimi znamenitostmi so prav gotovo ruševine starodavnega Perzepolisa, ki segajo v leto 515 pred našim štetjem in so pod Unescovo zaščito, impresivni trg Imam in mošeja v Isfahanu, labirintski bazar v Tabrizu in slikovito puščavsko mesto Jazd.

Cilj: 20 milijonov turistov letno
Svetovna turistična organizacija (WTO) je pred kratkim potrdila, da so potovanja v Iran v zadnjem času precej lažja, iranski turistični urad pa vztrajno poudarja, da je varnost v njihovi državi precej boljša kot v nekaterih drugih turistično obleganih državah v regiji, kot sta, denimo, Egipt ali Jordanija.
Zdaj Iran obišče od štiri do pet milijonov turistov letno, oblasti pa so si do leta 2015 postavile za cilj 20 milijonov turistov na leto.