Načrt za 8City - kot iz kakšnega znanstvenofantastičnega filma ... Foto: 8City
Načrt za 8City - kot iz kakšnega znanstvenofantastičnega filma ... Foto: 8City
Macao
Kitajski Macao je več kot trikrat manjši od bodočega 8Cityja. Foto: EPA
Letališče Inčeon
Oblasti merijo tudi na potnike, ki potujejo prek letališča Inčeon. Teh je vsako leto skoraj šest milijonov. Foto: EPA

V bližini Inčeona, ki leži 28 kilometrov zahodno od prestolnice Seul, so si zamislili resnično velikopotezni načrt, saj želijo do leta 2030 zgraditi turistično središče, ki se bo lahko po velikosti in pestrosti ponudbe merilo z Las Vegasom in Macaom.

Naložba je vredna kar 220 milijard evrov (!), denar pa bodo porabili za gradnjo igralnic, razkošnih hotelov, dirkališča za formulo ena, ogromnih nakupovalnih središč, vodnega in zabaviščnega parka, marine, koncertne dvorane za 50.000 obiskovalcev, zdravilišča in predela "halju", ki bo predstavljalo korejsko zabavno prizorišče. "Ni, da ni," bi torej lahko rekli.

Vse v znamenju številke 8
Korejci ne želijo pri privabljanju Kitajcev ničesar prepustiti naključju, zato so gigantsko središče poimenovali 8City - število 8 namreč v kitajski kulturi predstavlja srečo. A niso ostali le pri imenu, saj bo celotno mesto v malem zgrajeno v obliki številke osem. "Čudež" bo zgrajen na otoku Jongdžu Mui v pristaniškem mestu Inčeon, v neposredni bližini istoimenskega letališča (ki se sicer po mnogih raziskavah uvršča med najbolj kaotična letališča na svetu). Okrožje Jongdžu Mui so sicer leta 2000 razglasili za prostotrgovinsko območje, da bi tako spodbudili naložbe v četrto največje azijsko gospodarstvo.

Sami presežniki
Naložbo namerava financirati mesto Inčeon, v navezavi s tujimi in domačimi vlagatelji. Še enkrat - govorijo o številki 220 milijard evrov, kar je, za primerjavo, več kot bruto družbeni proizvod Singapurja. 8City se bo raztezal na površini 80 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da bo to največji samostojni turistični projekt na svetu do zdaj.

"To bo mesto, ki bo združevalo ustvarjalnost Dubaja, kongresne centre in igralnice Las Vegasa in Macaa ter nakupovalna in finančna središča Hongkonga in Singapurja," je optimističen predsednik podjetja 8City Park Seong Hjun. Med delničarji družbe sta tudi znana hotelska veriga Kempinski in korejski nacionalni prevoznik Korean Air.

Morda največja znamenitost velezabavišča bosta "Inner Circle", 14-kilometrski cevasti predor ob obali, in "Megastrip", ki bo z 200 metri višine, 880 metri širine in 3,3 kilometra dolžine postal največji arhitekturni objekt na svetu. Njegova površina bo znašala kar 4,85 kvadratnih kilometrov, ponujal pa bo hotele, pisarne, trgovine in drugo infrastrukturo za turiste. Mestne oblasti predvidevajo, da bo 8City ponudil kar 930.000 novih delovnih mest, v prvem letu pa po privabil že 134 milijonov obiskovalcev.

Nekateri pa že opozarjajo, da so razsežnosti tega projekta preprosto preobsežne, da bi kaj takega lahko uspelo in nato tudi poslovalo z dobičkom.