Če je vreme jasno, se ognjenik vidi daleč na sicilijanske plaže. Foto: EPA
Če je vreme jasno, se ognjenik vidi daleč na sicilijanske plaže. Foto: EPA
Prizor, ki se zdi skorajda neresničen. Foto: EPA

Približno 3329 metrov visoka Etna "domuje" na vročem italijanskem jugu, natančneje na Siciliji, in je eden najdejavnejših ognjenikov na svetu. Zakaj približna višina? Preprosto zato, ker se zaradi izbruhov spreminja: podatki tako kažejo, da je bila leta 1981 20 metrov višja kot danes. Sicilijanci, sploh prebivalci bližnjih mest, kot je recimo Catania, so vajeni njenih izbruhov, ki včasih pepel prinesejo tudi daleč v mesta. Arabci so Etno imenovali ognjena gora.

Ko smo pred leti s prijatelji preživljali počitnice na Siciliji, smo si kot eno od stvari, ki jih je nujno potrebno videti, zadali tudi obisk Etne. Tja smo se odpravili z najetim avtomobilom, s katerim smo prečesali otok po dolgem in počez. Spomini so še vedno živi: spomnim se neštetih ovinkov, kar je logično, saj se je treba vzpeti skoraj na 3000 metrov nadmorske višine, mraza, spet iz istih razlogov, in povsem opustošene pokrajine, požgane od lave in polne vulkanskega pepela.

Na žalost je bilo tisti dan, ko smo se povzpeli na ognjenik, oblačno, zato nismo videli morja, vendar je bilo vseeno zelo impresivno gledati, kako se kadi iz ognjenika. Za tiste najbolj vedoželjne "oskrbniki" ognjenika poskrbijo tudi tako, da vas odpeljejo čisto blizu kraterja, da lahko še bolj "padete" v prizor izbruha lave. No, mi smo se, ravno zaradi mraza in finačnega dela storitve, tej možnosti odpovedali in smo raje privarčevane evre zapravili v trgovinah s spominki. Pač nisi vsak dan na Etni!