Hotel, v katerem je Elvis Presley bival med snemanjem filma Viva Las Vegas in v katerem so med nastopi v mestu spali Beatli. Foto: EPA
Hotel, v katerem je Elvis Presley bival med snemanjem filma Viva Las Vegas in v katerem so med nastopi v mestu spali Beatli. Foto: EPA
Sahara
Sobe v hotelu so bile sicer velike in čiste, a poznal se jim je zob časa. Foto: EPA

Hotel, zgrajen v arabskem slogu, je vrata odprl leta 1952, v skoraj 60 letih pa bil priča vsej pestri zgodovini mesta luči. To je bil nekdaj vrhunski hotel, hotel, v katerega je hodil Frank Sinatra in drugi pevci in igralci, zbrani okoli Humphreyja Bogarta, ki se jih je prijel vzdevek "Rat Pack".

"Hvala za spomine"
Trenutni lastnik ogromne stavbe, ki leži na severu znamenite ulice Las Vegas Strip (krajše the Strip), nasproti še enega znamenitega hotela Stratosphere, je podjetje SBE Entertainment Group. Njegov direktor Sam Nazarian ne želi izdati, kaj namerava zdaj z nepremičnino. Ko pa se je v ponedeljek odjavil zadnji gost, je odšel na ogromno dvorišče in zaklical: "Kmalu bomo nazaj! Hvala za 59 let!" Te besede se svetijo tudi na zaslonu pred hotelom.

Za zaprtje se je sicer odločil, ker hotel s kar 1.750 sobami - sobo deluxe je bilo mogoče med tednom dobiti za vsega 25 dolarjev - ne prinaša več dobička, ni pa izključil možnosti, da bi se stavba, ki privablja poglede zaradi tipičnega maroškega sloga in lesketajočega vhoda s čebulasto streho, čez nekaj let znova pridružila boju za goste v Las Vegasu. Prepričan je namreč, da je prav v severnem delu the Stripa prihodnost.

Postojanka skupine "Rat Pack"
Sahara je bila šesti hotel s pripadajočo ogromno igralnico po vrsti, ki je obogatil dogajanje na danes prenatrpanem in zabave željnem the Stripu, hkrati pa je eden od le treh hotelov, ki so bili zgrajeni kmalu po koncu druge svetovne vojne in še stojijo. Druga dva sta Flamingo in Riviera.

Na vrhuncu slave je bila Sahara sinonim za blišč, noči brez spanja in nastope največjih hollywoodskih zabavljačev tistega časa, kot so bili člani skupine "Rat Pack" - Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr., Joey Bishop in Peter Lawford. V sobah so prespali tudi Elvis Presley, Johnny Carson, Clint Eastwood, Judy Garland, Marlene Dietrich, Don Rickles in celo skupina the Beatles.

Čeprav je z leti njena zvezda začela počasi ugašati, danes pa velja za enega najcenejših hotelov v "razuzdanem" mestu, ohranja nostalgijo in v vsakemu, ki prespi v eni izmed mnogih sob, vzbudi nostalgijo. "Trenutka, ko prvič obiščeš Vegas in prespiš v Sahari, ne pozabiš nikoli. Podobno, kot se vedno spominjaš prvega fanta ali prvega svojega avtomobila," je dejala 53-letna Američanka Susan Krawczyk, ki je v Sahari prvič prespala leta 1976.