Na eni strani cesta, na drugi Benetke. To je prizor, ki ga bo uzrl obiskovalec Las Vegasa. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Na eni strani cesta, na drugi Benetke. To je prizor, ki ga bo uzrl obiskovalec Las Vegasa. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Hotel Venetian
Američani so v Vegas pripeljali znamenitosti: od New Yorka, Egipta do Benetk. Vse to znajo primerno reklamirati, še bolj pa izvabiti denar, ki obiskovalcem mesta greha skoraj visi iz žepa. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Hotel Venetian
Glavni trg v notranjosti hotela, kjer se dogajajo številne ulične predstave. Najzanimivejši je strop z oblački, ki ob premikanju ustvarjajo občutek, kot da se nahajamo na prostem. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Hotel Venetian
Znamenite kanale in mostičke so zgradili tudi v drugem nadstropju, kjer so še številne restavracije in trgovine z najrazličnejšimi spominki. Foto: RTV SLO/Grega Prebil

Sredi puščave, v središču mesta greha ob znamenitem lasvegaškem Stripu, stoji hotel Venetian z znamenito igralnico, kjer petični gostje z vsega sveta pustijo -no, včasih tudi odnesejo - ogromne "šope zelencev".

Hotel Venetian gostom ponuja 4.049 sob, igralnica pa se razprostira na 11.000 kvadratnih metrih. Gostje lahko v sicer dragem in lepem, po drugi strani pa v kičastem hotelu dobijo vse. Med največjimi italijanskimi kulinaričnimi specialitetami, zabavo (skoraj vsak hotel v Las Vegasu ima svoj nočni klub), nakupovalnimi središči, fitnesom, bazeni, muzeji in galerijami, na voljo so tudi konvencijsko središče in lepotilni saloni, pa si lahko ljudje napasejo oči ob pouličnih zabavljačih in petju gondoljerjev, ki na ves glas prepevajo znameniti "O sole mio".

To pa še ni vse
Ko bodo odprli še "prizidek" Palazzo s 3.025 sobami, bo imel hotel Venetian skupaj že 7.074 sob in apartmajev in tako postal največji hotelski kompleks na svetu.

Zgodovina hotela sega v leto 1996, ko so bili odobreni vsi potrebni papirji za njegovo gradnjo. Stroji so na mestu, kjer danes stoji hotel, prvič zabrneli aprila 1998, slavnostno odprtje pa je sledilo 3. maja leta 1999. Tisti čas je veljal za eno največjih naložb v hotele, saj je gradnja stala kar 1,5 milijarde dolarjev.

Zanimivosti in znamenitosti
Največje zanimanje obiskovalcev prav gotovo vlada za igralnico. Avtomati in igralne mize, ki ponujajo 122 različnih iger, so zasedeni 24 ur na dan. Omenimo še, da je gostom v Las Vegasu med igranjem na voljo brezplačna pijača, tako alkoholna kot brezalkoholna. "Račun" se jim glede na dobiček vseeno obrestuje.

Milijonska naložba je tudi jezero, ki so ga zgradili pred hotelom, vodo pa so speljali tudi v drugo nadstropje stavbe, kjer si gostje lahko privoščijo izlet z gondolo. V hotelu je še muzej voščenih lutk Madame Tussauds, pozorno oko pa bo opazilo tudi spomenik igralke Whoopi Goldberg.

Od zvezd do najboljšega kuharja
Na svoj račun pridejo tudi zaljubljenci, ki lahko izrečejo da v poročni kapelici, ali ljubitelji umetnosti, muzej je namreč do zdaj gostil dela znamenitih slikarjev, kot so Gauguin, Matisse, Picasso, van Gogh, Renoir in drugi.

Gurmani lahko svoje želodčke napolnijo v 17 restavracijah, vključno z Bouchonom, v katerem po izboru Time Magazina svoje mojstrovine ustvarja najboljši kuhar v ZDA Thomas Keller. Tistim z malo plitkejšim žepom še vedno ostane hitra hrana, ki je v Ameriki res ne manjka.

Kulturno bolj ozaveščenim gostom sta namenjeni eksplozivna predstava gledališke skupine Blue Man ali znameniti muzikal Fantom iz opere.

Omenimo še zvezdniško stran hotela. V njem so med drugim posneli tudi filmski uspešnici Divja dirka (Rat Race), v katerem igra prav Whoopi Goldberg, in hollywoodsko akcijo Lepotica pod krinko 2 (Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous) s Sandro Bullock v glavni vlogi.

Grega Prebil