Če lastniki klubov ne bodo našli rešitve, je ogroženo njihovo poslovanje. Foto: Reuters
Če lastniki klubov ne bodo našli rešitve, je ogroženo njihovo poslovanje. Foto: Reuters

Lastnik klubov priznavajo, da bodo morali zapreti lokale, če se bo "ledena kriza" nadaljevala. "Že deset dni se na vse pretege borimo, da si zagotovimo dovolj ledu," je za časopis Ultima Hora povedal Jose Perez in dodal: "Brez ledu ne moremo prodajati žganih pijač, če se to zgodi, lahko zapiramo klube."

Težavam z dobavo ledu so botrovale predvsem visoke cene elektrike v aprilu in maju, saj so zaradi varčevanja dobavitelji preprosto hranili manj ledu. Visoke temperature so dodatno povečale povpraševanje in poglobile krizo.

Eden izmed najbolj vročih julijev doslej

Fernando Plazas, direktor podjetja Procubitos Europe, ki je največji španski proizvajalec ledu, je povedal: "Led je na voljo, vendar ga ni toliko, da bi zadovoljil trenutno povpraševanje." Krizno obdobje je najhujše za klube, ki večjih količin ledu ne morejo proizvesti sami, tem grozi zaprtje. Povpraševanje po osvežilnih pijačah še nekaj časa ne bo upadlo, saj se Španija bori že s tretjim vročinskim valom letos. Julij je bil drugi najbolj vroč mesec od leta 1950 in najbolj suh letos.