Pogled na zasnežene Dolomite. Foto: Pixabay
Pogled na zasnežene Dolomite. Foto: Pixabay

Sporočilo so objavili zaradi obilice vprašanj slovenskih državljanov glede prehajanja državne meje v času zimskih počitnic in dopustovanja, naslovljenih na konzularna predstavništva Republike Slovenije.

Za Italijo velja, da mora obiskovalec ob vstopu v državo s samoizjavo dokazati namen vstopa, morebitnemu prekrškarju pa sledi dokaj visoka globa.

Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati prek njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj. Avstrijski organi v takih primerih potniku zavrnejo vstop. Enako velja tudi za potovanja na Madžarsko.

Za vse države potreben test

Ob vstopu v vse sosednje države je treba predložiti negativen PCR-test (v Avstriji lahko tudi HAT-test) ali oditi v karanteno do negativnega izvida testa po testiranju v državi.

V teh državah so hotelski kompleksi večinoma zaprti, pogoste pa so tudi omejitve in nadzori na mejah zveznih dežel in regij. Podatki o stanju glede covida-19 v teh štirih in drugih državah so dostopni na spletni strani ministrstva.

MZZ opozarja vse tiste, ki bi se ali se bodo kljub temu odpravili na pot, da jim v primeru incidentne situacije v tujini ne bodo mogli nuditi konzularne asistence ali kako drugače pomagati.