Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švedska vlada pod vodstvom Stefana Löfvna je ukrep o obveznem testu za tujce ob vstopu v državo sprejela v začetku tedna. Ukrep bo v veljavi do 31. marca. Izjeme veljajo za nujne družinske zadeve, dnevne migrante in druge zaposlene ter transportni sektor. Dnevnim migrantom na Švedskem sicer priporočajo preventivno testiranje na tedenski bazi.

Sorodna novica V Nemčiji epidemija nevarnejša; cepivo AstraZenece učinkovito proti britanski različici

Testiranje tik pred prihodom v državo ali na dan prihoda ter sedemdnevno izolacijo s še enim testom priporočajo tudi švedskim državljanom in ostalim, ki imajo stalno prebivališče na Švedskem.
Na Švedskem, ki ima 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili 588.000 okužb s koronavirusom, umrlo je 12.115 bolnikov s covidom-19.

Negativen test pred vstopom v državo, ki ne bo starejši od 24 ur, bo od nedelje obvezen tudi na Danskem. Tako danski kot tuji državljani bodo morali obenem po vstopu v 10-dnevno samoizolacijo. Izjeme veljajo za tiste, ki dostavljajo ključne dobrine ali živijo v obmejnih skupnostih na severu Nemčije ali jugu Švedske, ter za dnevne migrante. V primeru kršitev je zagrožena globa v višini 3500 danskih kron (471 evrov).

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalci so doslej potrdili okoli 200.000 okužb s koronavirusom, umrl je 2201 bolnik s covidom-19.

Tako Švedska kot Danska sta pogoje za vstop v državo zaostrili v luči bojazni pred širjenjem novih, bolj nalezljivih različic koronavirusa, vključno z različico iz Velike Britanije.

  • V Španiji prvi primer brazilske različice koronavirusa

Španija je v petek potrdila prvi primer brazilske različice koronavirusa, za katerega domnevajo, da je izredno nalezljiv. Okužbo pri 44-letnem moškemu so potrdili na tamkajšnjem letališču 29. januarja, poznejši testi pa so pokazali, da je okužen z brazilsko različico. Španija je novico objavila tri dni po tem, ko je država prav zaradi preprečevanja širjenja novih različic virusa omejila letalske prihode iz Brazilije in Južne Afrike.

Že konec decembra je Španija omejila prihode iz Združenega kraljestva, kjer so konec lanskega leta prav tako odkrili novo različico virusa. V Španiji so doslej potrdili najmanj dva primera južnoafriške različice koronavirusa in okoli 450 primerov britanske različice. Stroka se boji, da so nove različice bolj nalezljive ali so tako mutirale, da virusu omogočajo, da se izogne učinkom cepiv proti covidu-19.

Španija sicer spada med države, ki jih je pandemija covida-19 zelo prizadela. Doslej so okužbo potrdili skoraj pri treh milijonih ljudi, umrlo je več kot 61.000 covidnih bolnikov.

  • Italija odobrila izredno uporabo zdravil s protitelesi

Italija je odobrila izredno uporabo protiteles v zdravljenju covida-19. Kot je sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, je podpisal odlok o zdravljenju na podlagi monoklonskih protiteles, ki so večinoma gensko spremenjena protitelesa.

Speranza je ob tem sporočil, da sta italijanska agencija za zdravila AIFA in zdravstveni svet že dala zeleno luč za tovrstna zdravila. "Torej imamo skupaj s cepivi dodatno priložnost za boj proti covidu-19," je zapisal.

AIFA je ocenila, da izredne razmere pomenijo, da lahko takšno zdravljenje ponudijo bolnikom, starejšim od 12 let, kljub pomanjkanju podatkov in "negotovosti glede koristi takšnega zdravljenja".

Takšno zdravljenje naj bi bilo na voljo okuženim, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe ter imajo blago do zmerno obliko covida-19 in jim grozi nevarnost, da se njihovo zdravstveno stanje poslabša.

Pandemija covida-19 je Italijo zelo prizadela. Doslej je umrlo več kot 90.000 bolnikov s covidom-19.

  • Avstrija in Hrvaška prejeli prve odmerke cepiva AstraZenece

Kakšno je cepivo AstraZenece?

V nasprotju z BioNTechovim in Pfizerjevim cepivom ter cepivom ameriške Moderne AstraZenecovo cepivo ni mRNA-cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a ima manjšo učinkovitost od mRNA-cepiv. Aktivna sestavina AstraZenecovega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice.

Avstrija in Hrvaška sta prejeli prve odmerke cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. V Avstrijo je prispelo 36.000 odmerkov, na Hrvaško pa 16.800.

Avstrija naj bi naslednjo pošiljko cepiva AstraZenece dobila prihodnji petek, do konca marca pa skupno 700.000 odmerkov. V državi tako odslej proti covidu-19 cepijo s tremi cepivi.

Na Hrvaško je prispelo 16.800 odmerkov cepiva. Kot je sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić, se bo njegovo razdeljevanje začelo v ponedeljek. Na Hrvaškem do konca meseca pričakujejo 150.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je dejal, da ni razlogov, da bi sprejeli priporočilo, da cepivo ni učinkovito za starejše od 65 let.

Za cepivo CoronaVac so izdali pogojno dovoljenje, ki ga praviloma pridobijo v nujnih primerih oziroma v zdravstvenih krizah, ko klinično testiranje cepiva po običajnih standardih še ni povsem zaključeno, a rezultati nakazujejo, da bo cepivo učinkovito. Foto: EPA
Za cepivo CoronaVac so izdali pogojno dovoljenje, ki ga praviloma pridobijo v nujnih primerih oziroma v zdravstvenih krizah, ko klinično testiranje cepiva po običajnih standardih še ni povsem zaključeno, a rezultati nakazujejo, da bo cepivo učinkovito. Foto: EPA
  • Kitajska: Pogojno dovoljenje za že drugo cepivo

Na Kitajskem pa so izdali pogojno dovoljenje za že drugo tam izdelano cepivo proti covidu-19. S cepivom CoronaVac podjetja Sinovac so sicer že pred tem v omejenem obsegu cepili nekatere ključne skupine prebivalstva, pri katerih obstaja visoko tveganje za okužbo s koronavirusom, po izdaji dovoljenja pa ga bodo lahko uporabili tudi za cepljenje širše populacije.

Testiranje CoronaVaca je potekalo na več lokacijah na Kitajskem in v tujini, med drugim v Braziliji in Turčiji. Foto: EPA
Testiranje CoronaVaca je potekalo na več lokacijah na Kitajskem in v tujini, med drugim v Braziliji in Turčiji. Foto: EPA

Gre sicer za pogojno dovoljenje, ki ga praviloma izdajo v nujnih primerih oziroma v zdravstvenih krizah, ko klinično testiranje cepiva po običajnih standardih še ni povsem zaključeno, a rezultati nakazujejo, da bo cepivo učinkovito.

Podobno pogojno dovoljenje so kitajske zdravstvene oblasti konec decembra lani izdale za prvo domače cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm.

Učinkovitost cepiva pri preprečevanju okužbe 50-odstotna

Testiranje CoronaVaca je potekalo na več lokacijah na Kitajskem in v tujini, med drugim v Braziliji ter Turčiji, po navedbah Sinovaca pa morajo dosedanje "rezultate glede učinkovitosti in varnosti še dodatno potrditi."

CoronaVac naj bi bil sicer, sodeč po rezultatih testiranja v Braziliji, okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju poteka bolezni, ki terja zdravniško pomoč.

Na testih se je izkazalo kot varno in učinkovito pri vseh starostnih skupinah. Cepivo Sinopharma je medtem po navedbah tega podjetja več kot 79-odstotno učinkovito.

Kitajske oblasti želijo še pred lunarnim novim letom sredi tega meseca cepiti 50 milijonov ljudi, saj se med tem praznikom na potovanja po navadi odpravi na milijone ljudi, kar bi lahko sprožilo nov val okužb.