Po dolgih mesecih strogih ukrepov so Slovenci množično pohiteli k soncu in morju. Foto: Pixabay
Po dolgih mesecih strogih ukrepov so Slovenci množično pohiteli k soncu in morju. Foto: Pixabay

Potovalne agencije, ki so potegnile črto pod odhode med prvomajskimi počitnicami, že nestrpno zrejo proti poletnim, ki jih gostom približuje tudi rahljanje ukrepov, do takrat pa se trudijo čim bolj napolniti letala, ki v teh poznopomladanskih tednih letijo predvsem proti toplim krajem.

"Pri nas je bila sezona od oktobra do sredine aprila neobstoječa, saj so bile omejitve take, da se ni dalo tako rekoč nič. Edina svetla izjema sta bila dva čarterja v času zimskih šolskih počitnic, ki sta sovpadla z načrtovanim kratkim odpiranjem države navzven in trem velikim agencijam se je takrat uspelo na hitro organizirati, takoj zatem pa se je spet zaprlo. Sem in tja smo organizirali poslovno pot in poslovnim potnikom prodati kakšno letalsko vozovnico. O odstotkih sploh ne bi govoril, ker so številke tako žalostne, zato je najbolj pošteno, če rečemo, da celo zimo nismo počeli nič," se najprej nazaj ozre Mrvaljević.

Pandemija je potovalne agencije močno prizadela.  Foto: EPA
Pandemija je potovalne agencije močno prizadela. Foto: EPA

Potovalni mehurček iz Ljubljane

Ko se je z 11. aprilom izteklo vnovično delno zaprtje države, so si v agencijah vendarle vsaj nekoliko oddahnili. "Prvomajske počitnice so bile vedno eden izmed vrhuncev sezone in tudi letos so bili gostje še kako željni potovanj. Večina je odpotovala na toplo in predvsem tja, kamor je možno z letalom, v varnem potovalnem mehurčku direktno iz Ljubljane," pravijo pri Palmi, kjer dodajajo, da so imeli potniki sicer nekoliko več vprašanj kot v preteklih letih, a da je to v teh časih seveda popolnoma običajno.

Slovenske agencije so združile moči in tako so v Egipt v tem času odletela tri polna letala, po dve pa na Madeiro, Tenerife in Majorko. Tradicionalno je bilo nekaj realizacije tudi za Hrvaško, predvsem v Istro, na Kvarner in v Srednjo Dalmacijo. Kot dodajajo pri Relaxu, je bilo veliko povpraševanja tudi po oddihu v Sloveniji, toda na žalost so hoteli na slovenski obali zaradi epidemioloških ukrepov takrat še vedno ostali zaprti. "Omejitve zaradi epidemije so seveda vplivale na odločitve za prvomajske aranžmaje. V naši organizaciji je prvomajske počitnice preživelo okoli 2.500 gostov. To pa je v primerjavi z letom 2019 približno 25 odstotkov," ponazori direktor Jože Režonja.

Različna pravila v Sloveniji, na destinaciji in pri letalski družbi

Velik del potnikov, ki so se odločili za odhod v tem času, je bil že cepljen, pojasnjuje Boris Lepojić iz Agencije Oskar. Svoje potnike so med drugim odpeljali tudi na destinacije, kamor ni bilo čarterskega poleta iz Ljubljane, med drugim v Mehiko, vzhodno Turčijo, Uzbekistan.

Številni Slovenci so se v zadnjih mesecih v svet podali z okoliških letališč. Tako Avstrija kot Italija sta v primeru tranzita in kupljene letalske vozovnice dovoljevali vstop v državo. Foto: EPA
Številni Slovenci so se v zadnjih mesecih v svet podali z okoliških letališč. Tako Avstrija kot Italija sta v primeru tranzita in kupljene letalske vozovnice dovoljevali vstop v državo. Foto: EPA

Ker v Sloveniji niso bili dovoljeni prevozi in združevanje skupin, je šlo za odhode z bližnjih letališč, npr. Benetke in Dunaj, kamor so morali potniki priti sami, nato pa so skupaj odrinili naprej proti cilju. "Smo jim pa že od začetka pomagali pri vsem. Ustrezno so bili obveščeni o vseh omejitvah in pravilih, če so potrebovali PCR-test, smo ga s pogodbenim partnerjem uredili po ugodnejši ceni, sodelovali smo pri izpolnjevanju formularjev in tako naprej. Upoštevali smo vsa priporočila lokalnih zdravstvenih oblasti in na koncu ni bilo nobenih težav, nihče ni nikamor zamudil, nihče ni nikjer obtičal, potniki pa so bili zares veseli odhodov, " pravi sogovornik.

Podobna potovanja načrtujejo tudi v prihodnjih tednih: "Veliko se dogaja. No, ne veliko glede na prejšnja leta, glede na zadnje leto pa zelo veliko," se smeji.

Kot pravi, so največje težave tam, kjer niso jasna pravila: "Pri načrtovanju počitnic Slovenija ni izolirana, ni otok v vesolju. Treba je upoštevati tri vidike ‒ eden so zakoni v Sloveniji, drugi zakoni na cilju, tretji pa so pravila letalskih prevoznikov. In vsi trije praktično nikoli niso povezani. Nekatere destinacije denimo ne zahtevajo PCR-testa, ga pa zahteva letalska družba," opiše kompleksnost sistema načrtovanja.

Grčija kot primer dobre (in pravočasne) prakse

Na to težavo v imenu vseh agencij opozarja tudi predsednik združenja. "Pri nas je vlada v nedeljo spremenila odlok, v ponedeljek pa so ljudje prišli z Maldivov in morali tudi po 9 ur čakati na Brniku, da so dobili negativne izvide PCR-testa," je Mrvaljević spomnil na zaplet pred velikonočnimi prazniki, o katerem smo poročali tudi na MMC-ju.

Sorodna novica Potniki lačni in žejni čakali na testiranje; na Brniku tudi prespali

Na mednarodni turistični borzi ITB v Berlinu so nekatere države že napovedale, kakšne ukrepe bodo izvajale med poletjem, in sam pravi, da je pri tem najbolj napredna Grčija, ki bi si jo morala za zgled vzeti tudi naša vlada.

"Poudariti moram, da se gospodarsko ministrstvo in Slovenska turistična organizacija (STO) zelo trudita, da bi omogočila preživetje in obstanek slovenskega turizma, ampak v Grčiji je pa zadeva segla bistveno višje. Tam se je vlada odločila, kako bodo zadeve tekle in zato je njihov minister lahko napovedal že februarja, da se bo Grčija po 15. maju odpirala. Napovedal je, da bodo stvari načeloma enake kot lani ‒ denimo testiranja ob vstopu, ki so brezplačna za vse, ki pridejo. Sprejeli so še nekatere druge odločitve, na primer precepljenje prebivalcev na otokih, ki so jedro grškega turizma, in na tak način se je ustvarila slika, ki je za Grčijo ugodna. Podobne načrte so podale tudi Španija, Italija in Francija, ki počasi stopajo v veljavo, stvari se lotevajo veliko manj birokratsko in veliko bolj praktično," je jasen.

Sorodna novica "Prvi konec tedna svobode" - Grčija uradno začela turistično sezono

Pozdravlja denimo odločitev, da smo pri nas glede na obravnavo epidemičnih razmer državo razdelili na pokrajine oz. administrativne enote: "Prej smo denimo celotno Španijo jemali kot eno, zdaj pa imamo zelena območja, kamor lahko potujemo, ne da bi bili Slovenci penalizirani za ta potovanja, ko se vračajo. Prihodnost turizma je za zdaj ravno v teh zelenih območjih, kamor bomo lahko potovali bolj ali manj neovirano. In tudi nastajajoče zeleno digitalno potrdilo načeloma zahteva od držav članic EU-ja, da brez dodatnih pogojev njegove imetnike spustijo na svoje ozemlje". Številne države se sicer že odločajo tudi za sklepanje bilateralnih sporazumov, ki prinašajo še ohlapnejše pogoje, npr. prestop meje zgolj s hitrim antigenskim testom.

"Vsak od gostov bo sam izbiral, kam bo šel in zagotovo lahko rečem, da bodo imele profit od slovenskih gostov tiste dežele, ki bodo naše prihode in odhode čim manj zapletale. Poudarjamo pa, da mi organiziramo in bomo organizirali zgolj odhode v dežele, ki jih ocenjujemo kot varne. S svojim poslovanjem nikakor ne želimo ogroziti zdravstvenih razmer v Sloveniji," pravi prvi mož združenja, katerega članice ustvarijo skoraj 95 odstotkov turističnega prometa pri nas.

Grčija je bila že v lanski sezoni, ki je trajala vse do konca oktobra, nadvse priljubljena destinacija med Slovenci. Foto: Pixabay
Grčija je bila že v lanski sezoni, ki je trajala vse do konca oktobra, nadvse priljubljena destinacija med Slovenci. Foto: Pixabay

Za primer navaja prav Grčijo, v katero je lani pod njihovim okriljem odpotovalo 15.000 gostov, tam pa so odkrili le štiri primere covida, in še to je šlo za okužbe, ki so bile tja vnesene iz Slovenije.

V Ljubljani ali Mariboru po odvzemu brisa domov, na Brniku ne

Agencija Shappa sicer ni članica omenjenega združenja, so imeli pa tudi oni med prvomajskimi prazniki veliko dela. "Kar nekaj skupin smo odpeljali v Mehiko, Nepal, Egipt, na Sejšele, Maldive, Azore in Kanarske otoke. Skupine so seveda nekoliko manjše kot običajno, a smo vendarle veseli. Tudi odzivi potnikov so bili zelo pozitivni, predvsem so ljudje zares veseli, da lahko spet potujejo, da se lahko za nekaj dni ali tednov odklopijo od morečega vsakdana, za katerega verjamem, da že vsem preseda. Predvsem pa je lepo videti, da se življenje po vsem svetu normalizira," pravi Sašo Klepp.

"Največ težav so nam spet seveda povzročali vladni ukrepi, ki se sprejemajo iz dneva v dan, brez predhodnih najav, kar seveda močno otežuje naše delo, tako da smo morali zaradi zadnjega lockdowna prestaviti kar nekaj potovanj, a so se potniki večinoma s tem strinjali in razmere razumeli. Seveda je bilo nekaj manjših težav tudi na sami poti z razlago določenih predpisov različnih vpletenih strani, a smo vse zaplete rešili pravočasno, tako da so bila potovanja izpeljana po programih. Težave imamo trenutno z nepriznavanjem testov iz držav zunaj EU-ja, saj bi lahko ob vrnitvi teste potniki naredili že na cilju, od koder se vračajo domov, namesto tega pa morajo po več ur čakati na rezultate na evropskih letališčih. Predvsem pa je za slovenske državljane popolnoma nepotrebno čakanje na rezultate testov na letališču Brnik, saj bi nanje lahko počakali doma, tako kot je to urejeno v zdravstvenih domovih po vsej državi," opozarja na drugačen protokol pri PCR-testiranju, kjer znotraj Slovenije človeku po odvzemu brisa ni treba čakati na lokaciji, na brniškem letališču pa mora.

Letala se še vedno polnijo

Pred poletjem bodo njihove glavne destinacije podobne, kot so bile med prvomajskimi prazniki, poleti pa pričakujejo, da bodo lahko potnike odpeljali tudi na bolj oddaljene destinacije v Latinsko Ameriko, Afriko in Azijo.

Pri Relaxu za letos napovedujejo počitnikovanje v Sloveniji (razlog so tudi neizkoriščeni boni), največ gostov tudi sicer pričakujejo na Hrvaškem, čarterji pa bodo vozili na grške otoke, v Španijo, Turčijo, Črno goro, na Ciper, v Egipt, Tunizijo in Dubaj.

Pri Palmi maja nadaljujejo s Tenerifom, Madeiro in Egiptom, v zadnjem tednu pa bodo odprli tudi poletno sezono z odhodom na Rodos in Kreto. "Kot feniks se je dvignil predvsem Egipt. V tem času, ko imamo pri nas precej nizke temperature, nas Egipt razvaja s 30 stopinjami Celzija," ponovno zanimanje za nekdaj zelo priljubljeno destinacijo opisuje predstavnica za odnose z javnostmi Nena Kraševec.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oboji poudarjajo skrbno načrtovanje, podrobno seznanjanje z vsemi protokoli glede prehajanja meja in s pravili, ki veljajo na posameznih destinacijah.

Ko na destinaciji obtičiš v karanteni

"Čarterji so kratkoročno za potnika najbolj nenaporno in predvidljivo potovanje brez neprijetnih presenečenj. Če gremo neposredno s točke na točko, ni vmesnih zapletov. Slovenec, ki potuje v London čez Francijo, mora izpolnjevati pogoje treh držav, tudi francoske, čeprav zgolj leti skozi tamkajšnje letališče. Na ta način se je zakvačkalo kar nekaj Slovencev, ki so kupovali letalske karte prek spleta. Bili so zavrnjeni na mejah, vtaknjeni v karantene. Predpisi so se namreč spreminjali na tedenski, tudi dnevni ravni," pasti samostojnega potovanja v koronačasih povzema Mrvaljević.

"Naši člani se tega lotevajo zelo odgovorno. Ne želimo si, da nekdo pride nazaj in reče, da se je na potovanju okužil, to je znak za alarm. Mi svoje partnerje dodobra 'presekiramo', kakšne imajo postopke, kakšna je zaščita, kako se pripravlja hrana, kako se razkužujejo sobe ... Tako daleč gre, da sprašujemo celo, katera sredstva uporabljajo. In tako gre že od letališča naprej ‒ koga je avtobus prej vozil, koliko časa so ga zračili vmes. Če potuješ sam in te do hotela odpelje nekdo brez tablice, boš seveda ceneje prišel skozi, to sploh ni vprašanje, ampak mi tega ne moremo ponujati kot storitev. Agencija ni draga zato, ker nekdo od nas zdajle kupuje jahto, draga je zato, ker poskušamo vključiti čim več in to narediti varno," ponazori.

V naši redakciji smo sicer izvedeli za nekaj primerov, ko so posamezniki tudi pri organiziranih odhodih nazadnje obtičali v tujini, saj je testiranje pred vrnitvijo v domovino pred koncem počitnic pokazalo okužbo z novim koronavirusom. Končali so zaprti za štirimi stenami hotelske sobe, iz atrija dva tedna niso smeli pomoliti niti nosu. Tisti, ki niso imeli zavarovanja, so morali vseh 14 nočitev in tudi nove letalske vozovnice plačati iz lastnega žepa.

Preverite, kam vas bodo namestili in ali boste smeli vsaj na samotno plažo, če bi se zgodilo, da bi bili na sami destinaciji pozitivni. Na prizor z zgornje slike raje na računajte. Foto: Pixabay
Preverite, kam vas bodo namestili in ali boste smeli vsaj na samotno plažo, če bi se zgodilo, da bi bili na sami destinaciji pozitivni. Na prizor z zgornje slike raje na računajte. Foto: Pixabay

"Dejstvo je, da če potuješ bolan ali se tam izkažeš za pozitivnega, da te bodo na destinaciji dali v karanteno. Ampak enako velja tudi za vsakega tujca, ki pride v Slovenijo. Pričakovati, da boš po tujini lahko širil neko bolezen, pač ne gre. Ampak gre za skupine, ki so že med samim potovanjem prenočevale v hostlih ali hotelčkih za 50 evrov. Če na Maldivih spite v resortu, dan pred odhodom na otok pride ekipa, ki vse testira. Če se slučajno zgodi, da je rezultat pozitiven, vas izolirajo na otoku v eni izmed hišic in tam preživite naslednjih 14 dni. Kako pa jih boste preživeli, je običajno odvisno od kategorije hotela, v katerem ste spali. Naše članice ponujajo štiri- ali petzvezdične namestitve, in tam za te goste poskrbijo. Dajo jih v hišice na koncu otoka, okoli katerih je ogromno prostora in na plaži potegnejo plastično vrvico, kjer nikogar ne motijo, če se tudi kopajo in sončijo tam. Tudi grški karantenski hoteli so štirizvezdični in če se kaj zgodi, se imajo gosti tam čisto v redu, poleg tega pa vse plača država, ne oni sami," zatrjuje Mrvaljević.

Zato velja opozorilo, da se v vsakem primeru ‒ bodisi sami bodisi pri organizatorju potovanja ‒ pozanimajte, kakšen je protokol na destinaciji, kamor potujete in kje ter na čigave stroške boste pristali, če gre kaj narobe. Pred odhodom je pametno skleniti tudi zavarovanje in preveriti, kaj točno krije.

Medtem ko Slovenci že potujemo v tujino, pa še vedno ni jasno, kako bo videti poletna sezona pri nas. PCR-test, ki je trenutno zahtevan ob vstopu v državo, otežuje logistiko in draži tako vrnitev domov kot prihode tujih turistov. Hrvaška je denimo prva v EU-ju že uspešno preizkusila sistem zelenih digitalnih potrdil, ki jih bo izdajala s 1. junijem, agencije pa poudarjajo, da so strankam stopile nasproti tudi z rahljanjem pravil glede brezplačnih odpovedi potovanj ‒ npr. v primeru pozitivnega testa pred odhodom na počitnice.