Izbor naj planinska pot v sklopu akcije Očistimo naše gore, v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije vsako pomlad organizira Zavarovalnica Triglav. Namenjen je predvsem osvetlitvi dela markacistov, ki prostovoljno skrbijo za okoli 10.000 kilometrov slovenskih planinskih poti. "Delo markacistov ključno prispeva k temu, da je planinarjenje kot oblika rekreacije dostopno vsem ljubiteljem narave. Akcija naj planinska pot je zato poklon njihovi požrtvovalnosti in prizadevanjem," je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore pri Zavarovalnici Triglav, in poudarila, da s sredstvi, namenjenimi obnovi, prispevajo k temu, da je pohodništvo varno za vse generacije planincev.

Za pot skrbi Planinsko društvo Kranj. Foto: Irena Mušič Habjan
Za pot skrbi Planinsko društvo Kranj. Foto: Irena Mušič Habjan

Ljubitelji gora in planin so tako že četrto leto zapored izglasovali naj planinsko pot. Lani so naziv podelili zelo zahtevni Bambergovi planinski poti na Triglav z Luknje čez Plemenice, letošnja zmagovalka izbora pa je postala pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko, ena najlepših, a tudi najzahtevnejših poti v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na drugo mesto se je tokrat uvrstila Jubilejna planinska pot Vršič–Zadnje Plate–Prisojnik skozi zadnje okno, na tretjem mestu pa ji je sledila pot, ki poteka skozi Pekel–Rjavino–Dom Valentina Staniča–pot čez Rž–Kredarico.

Obnoviti morajo celotno dolžino poti

Pot, za katero skrbi Planinsko društvo Kranj in ponuja tudi prečenja prepadnih pobočij in plezanje po navpičnih skalnih pregradah, bo zaradi osvojitve naziva prejela sredstva za obnovo. "Obnoviti moramo celotno dolžino poti, ki se začne pri Kranjski koči na Ledinah (1700 metrov) in konča na vrhu Koroške Rinke (2433 metrov). Kar četrtina te 2,2-kilometrske trase je zelo zahtevne," je povedal Miha Marenče iz Planinskega društva Kranj in poudaril, da je pot tudi sestavni del Slovenske planinske poti, ki preči vse slovenske gore.

Na zelo zahtevni planinski poti namreč poleg označb obnovo nujno potrebujejo tudi varovala, tako pa je naj planinska pot 2021 že od leta 2018 zaprta. "Med obnovo bodo na poti na novo označene markacije, nameščena bodo tudi nova varovala – tako jeklenice kot klini," je povedal Miha Marenče iz Planinskega društva Kranj in dodal, da bodo za obnovo potrebovali predvidoma dva konca tedna, pot pa naj bi bila obnovljena v avgustu.

Sogovorci na posvetu Z otroki v hribe (Gregor Hvalc, Betka Šuhel Mikolič in Uroš Kuzman). Foto: Zavarovalnica Triglav
Sogovorci na posvetu Z otroki v hribe (Gregor Hvalc, Betka Šuhel Mikolič in Uroš Kuzman). Foto: Zavarovalnica Triglav

Dobro pripravljene planince in planinke bo tako v prenovljeni podobi pričakala predvidoma do konca poletja, organizatorji izbora pa nadobudne pohodnike in pohodnice spodbujajo k obisku katere od poti, ki so bile obnove deležne v preteklih letih.

Simbolična predaja klina z razglasitve naj planinske poti 2021 (Miha Marenče, PD Kranj, Ana Cergolj Kebler, Zavarovalnica Triglav in Jože Rovan, PZS). Foto: Zavarovalnica Triglav
Simbolična predaja klina z razglasitve naj planinske poti 2021 (Miha Marenče, PD Kranj, Ana Cergolj Kebler, Zavarovalnica Triglav in Jože Rovan, PZS). Foto: Zavarovalnica Triglav

Starši morajo pot izbrati na podlagi telesne vzdržljivosti najmlajšega družinskega člana

Rezultate glasovanja za naj planinsko pot 2021 so organizatorji akcije Očistimo naše gore sicer razglasili v sklopu posveta Z otroki v hribe – prigode in nezgode.

Po besedah Gregorja Hvalca, zdravnika in reševalca pri Gorski reševalni zvezi Slovenije, do večine reševanj družin z otroki pride zaradi izčrpanosti in manjših poškodb, družine pa pogosto tudi zaidejo s poti. "Da na poti ne pride do nevšečnosti in nezgod, naj starši pot izberejo tako, da bo primerna fizični kondiciji najmlajšega člana družine," je poudaril Hvalc in dodal, naj pred odhodom preverijo vremensko napoved, se primerno opremijo, vedeti pa morajo, kdaj in kam bodo šli, kako bodo do tja prišli ter kako se bodo vrnili.

"Statistično se največ nesreč zgodi pri sestopu v popoldanskih urah," je še povedal Hvalc in dodal, da je takrat utrujenost večja, starši pa morajo v primeru nesreče ohraniti trezno glavo, poskrbeti za varnost vseh udeležencev in poiskati ustrezno pomoč – mimoidoči, izkušenejši planinci ali reševalci gorske reševalne službe.