Vnovična sprememba pravil glede prtljage je razburila številne potnike. Foto: Reuters
Vnovična sprememba pravil glede prtljage je razburila številne potnike. Foto: Reuters

Po novem potniki tako ne smejo več brez doplačila na letalo nesti manjše kovčke do 10 kilogramov teže, ampak le manjšo torbo.

Vnos manjših kovčkov na letalo je sicer omogočen za tiste, ki plačajo za prednostno vkrcanje. Za to je treba odšteti šest evrov. Vsi tisti potniki, ki se ne odločijo za prednostno obravnavo, pa morajo za oddajo prtljage plačati 10 evrov.

Po prepričanju irskega prevoznika, ki je po letih hitrega razvoja prerasel tudi v eno največjih letalskih družb na stari celini, večina potnikov negativnih učinkov novih pravil ne bo občutila. Okoli 30 odstotkov jih po navedbah podjetja že tako plača za prednostno vkrcanje, medtem ko jih 30 odstotkov potuje le z manjšo torbo kot ročno prtljago.

Številne kritike nove politike
V Ryanairu so prepričani, da bo preostalih 40 odstotkov bodisi oddalo prtljago, ki bo tehtala manj kot 10 kilogramov, ali pa se bodo odločili za prednostno vkrcanje.

Nova politika podjetja je sicer na družbenih omrežjih naletela na številne kritike, nekateri potniki pa so celo zatrdili, da ne bodo nikoli več potovali z Ryanairom.

Irski nizkocenovni letalski prevoznik sicer tarejo številne težave, vrstijo se stavke po vsej Evropi. V prvem letošnjem polletju je družba vpisala sedemodstotni padec dobička.