Ryanair vsak dan prepelje 400.000 potnikov. Foto: Reuters
Ryanair vsak dan prepelje 400.000 potnikov. Foto: Reuters
Ryanair
Ryanairovo osebje se pogaja za boljše delovne razmere. Foto: Reuters

Varuh je prepričan, da je ročna prtljaga "ključni element prevoza", zato bi morala biti ta storitev že vključena v osnovno ceno letalske vozovnice.

Ryanair pogosto spreminja svojo politiko in pravila glede prtljage. Od novembra naprej bodo tako potniki še naprej lahko s seboj na letalo brezplačno vzeli en kos osebne prtljage, a le če jo bodo lahko spravili pod sedež pred seboj. Če bodo želeli s seboj imeti tudi majhen, največ desetkilogramski kovček, ki se sicer običajno šteje kot ročna prtljaga, pa bodo morali doplačati devet evrov.

"Nepošteni dodatni stroški"
Kot poroča BBC, je italijanski urad za varstvo konkurence opozoril, da bi lahko nova pravila privedla do nepoštene konkurence, saj bi Ryanair oglaševal in ponujal vozovnice po izkrivljenih cenah, ki niso primerljive s ponudbami drugih letalskih družb. "Če bodo nova pravila novembra res zaživela, bi moral Ryanair povrniti denar vsem svojim strankam, ki bodo postale tarče nepoštenih dodatnih stroškov," je prepričan italijanski urad za varstvo potrošnikov, ki je pripravljen primer pripeljati tudi na sodišče.

Vodstvo Ryanaira je zatrdilo, da namen novosti ni kovanje denarja, ampak želijo z njo "še izboljšati točnost vzletov in prihodov svojih letal in zmanjšati zamude pri vkrcavanju". A raziskava ameriškega svetovalnega podetja IdeaWorks je pokazala, da je irski prevoznik v zadnjih 12 mesecih zaslužil 1,7 milijarde dolarjev samo z dodatnimi storitvami, kot je možnost izbire sedežev in plačilo za prijavljeno prtljago, kar predstavlja skoraj tretjino prihodkov podjetja.

Stavke si kar sledijo
Ryanair je sicer že nekaj časa na slabem glasu, tudi zaradi stavk svojega osebja v več evropskih državah. Kabinsko osebje iz šestih držav - Belgije, Nizozemske, Italije, Španije, Portugalske in Luksemburga - je novo stavko napovedalo za 28. september. Zaposleni opozarjajo na prenizke plače in slabe delovne razmere.

Z Ryanairom vsak dan v povprečju leti 400.000 ljudi.