Ryanair je največji nizkocenovni prevoznik v Evropi. Foto: Reuters
Ryanair je največji nizkocenovni prevoznik v Evropi. Foto: Reuters

S stavko želijo opozoriti na slab odnos družbe do zaposlenih. Po navedbah nizozemskega sindikata FNV bo stavkalo 90 odstotkov od 98 članov kabinskega osebja na letališču v tem mestu na jugu Nizozemske. Približno 30 stavkajočih bo ob tem predalo peticijo predstavnikom vlade province, ki ima lastniški delež na letališču.

Iz irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika so v odzivu zapisali, da gre za "nepotrebno stavko nekaterih članov kabinskega osebja na Nizozemskem". Zagotovili so, da bodo vsi poleti iz Eindhovna potekali po načrtih.

Zaradi stavk Ryanair utrpel padec dobička
Napovedana stavka predstavlja še eno v vrsti stavkovnih aktivnosti Ryanairovih zaposlenih, zaradi katerih je prevoznik utrpel tudi padec dobička. Kot je sporočil, je v prvem polletju poslovnega leta, med aprilom in septembrom, ustvaril 1,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni.

Ryanair je medtem potrdil tudi na začetku meseca znižane napovedi za celotno poslovno leto, ki se bo izteklo marca 2019. Doslej je Ryanair že dosegel soglasje z vrsto sindikatov in tudi podpisal sporazume, a še zdaleč ne z vsemi poklicnimi skupinami in v vseh državah.