Ryanair je pogosto na udaru tako zaradi ravnanja s svojimi zaposlenimi kot s politiko prtljage. Foto: Reuters
Ryanair je pogosto na udaru tako zaradi ravnanja s svojimi zaposlenimi kot s politiko prtljage. Foto: Reuters
Ryanairovo osebje se že dolgo pritožuje nad razmerami dela. Foto: EPA

Fotografija, za katero Ryanair pravi, da je bila inscenirana, je naglo zaokrožila po spletu in sprožila val ogorčenja nad mizernimi delovnimi razmerami zaposlenih pri irskem nizkocenovnem prevozniku.

Prvi, ki je fotografijo delil, je bil Jim Atkinson, ki je ob njej zapisal, da je sramotno, da družba, ki je letos zaslužila 1,25 milijarde evrov, obtičalega osebja ne more namestiti za eno noč v hotel.

Med tistimi, ki so Ryanair kritizirali, je bil tudi portugalski sindikat, ki zastopa letalsko kabinsko osebje.

Odpuščeni zaradi "hude kršitve"
Največji nizkocenovni prevoznik v Evropi je šesterico odpustil zaradi "hude kršitve", je sporočil Ryanairov predstavnik.

Več kot 20 članov Ryanairovega osebja je 14. oktobra obtičalo na letališču v Malagi, potem ko so njihova letala za Porto preusmerili. A Ryanair vztraja, da nihče od njihovega osebja "ni spal na tleh".

"Osebje je krajši čas preživelo v sobi za osebje, preden so bili preseljeni v VIP-salon, naslednji dan pa so se vrnili v Porto," so sporočili iz Ryanaira, potem ko je fotografija zaokrožila po spletu.

"Očrnili ugled družbe"
Letalski prevoznik je v torek potrdil, da je šesterico odpustil, ob tem pa sporočil, da je omenjena fotografija privedla do medijskih poročil, ki so očrnila ugled družbe in "povzročila nepopravljivo zlorabo zaupanja pri omenjeni šesterici".

A portugalski sindikat SNPVAC se z Ryanairovo različico dogodka ne strinja, češ da je prevoznik med 1.30 in 6.00 zjutraj svoje osebje namestil v sobo "brez minimalnih počivališč". Iz sindikata so še sporočili, da osebje ni imelo "dostopa do hrane, pijače in celo prostora, kamor bi se lahko usedli, saj je bilo za celotno ekipo na voljo le osem sedežev".

So pa pri SNPVAC-u potrdili, da je bilo Ryanairovo osebje ob 6.00 premeščeno v VIP-salon.