Iz Maribora v Düsseldorf je vendarle poletelo prvo letalo. Foto: BoBo
Iz Maribora v Düsseldorf je vendarle poletelo prvo letalo. Foto: BoBo

Včeraj je bilo na mariborskem letališču po dolgem času spet živahno. 21 potnikov je poletelo v nemški Düsseldorf. "Zelo veliko Slovencev je gor, bi zelo izkoristili to linijo, mi večkrat letimo na linijo Klagenfurt, in če bo ta linija ostala, bomo prav gotovo šli na to linijo," je povedala ena izmed potnic.

Spomnimo: Express Airways je zaradi težav s pridobivanjem dovoljenja za letalo prvih 15 potnikov v Düsseldorf zapeljal z graškega letališča. "Mi imamo z njimi podpisano pogodbo, pogodba še vedno velja. Vztrajamo, da se vsi potniki, ki so kupili karto, pripeljejo na destinacijo, za katero so kupili karte," je pojasnil direktor Aerodroma Maribor Ladimir Brolih.

A nadaljnja usoda letalske povezave ostaja nejasna. Express Airways naj bi certifikat za 142-sedežno letalo Boeing pridobil predvidoma do konca maja. "Mislim, da se Express Airways trudi, da izpolni svojo obveznosti in da na trajnejši način uredi obveze, ki jih ima iz pogodbe," je povedal Brolih.

Nemčija je eden glavnih slovenskih turističnih trgov, pravijo na zavodu za turizem. Redna letalska linija bi bila velika pridobitev. Janja Viher iz Zavoda za turizem Maribor na zaplete gleda tako: "Dokler ne bo tukaj ključnega odgovora na vprašanje, kdo za kaj odgovarja in na kakšen način se stvari lotevati v prihodnje, torej razumno s pogodbami in tudi s sankcijami, tako dolgo bomo vedno teže dobivali resne partnerje, ki bodo pripravljeni sofinancirati tovrstne zgodbe."

Zvezo med Mariborom in Düsseldorfom je podprla tudi država, prek Slovenske turistične organizacije je zanjo namenila okoli 200 tisoč evrov.

Zgolj čarterski leti
Razen omenjene redne zveze druge z mariborskega letališča v tej sezoni niso predvidene, ampak zgolj čarterski leti. Brolih je v četrtek še pojasnil, da vodstvo Aerodroma Maribor ni v pogovorih za kakšno drugo zvezo, saj so pričakovali, da bodo s to zgodbo odprli še eno dodatno zvezo.