Florido pogosto prizadanejo tudi orkani in tornadi. Foto:
Florido pogosto prizadanejo tudi orkani in tornadi. Foto:
Chicago je s skoraj tremi milijoni prebivalcev največje mesto zvezne države Illinois.
Iz mesta Hilo se lepo vidi vulkan Mauna Kea.

Kraljestvo risanih junakov v Orlandu namreč leži na območju, kjer se topel zrak v poletnih mesecih pomeša z vlažnim, ki prihaja z obeh obal.

Posledica so pozno popoldanske nevihte, ki razsvetlijo ozračje tudi s 40.000 strelami. Da je Florida najbolj nevihtno območje “obljubljene dežele”, priča tudi podatek državne vremenske službe, ki pravi, da so udari strele od leta 1959 zahtevali kar 1.500 življenj ali težjih poškodb.

Spet ta dež
Tisti “jenkiji”, ki težko prenašajo vlago, si za kraj bivanja zagotovo ne bodo izbrali mest Quillayute in Olympia v zvezni državi Washington, saj se obe lahko “pohvalita” s kar 80-odstotno vlago skozi vse leto. Washington je hkrati tudi ena izmed najbolj deževnih držav, a se po količini padavin še zdaleč ne more primerjati s predeli Havajev, na primer mestom Hilo, v katerem dežuje kar 277 dni na leto. Seveda tu pogosto sije tudi sonce, a skoraj vsak dan se sončni žarki pomešajo z dežnimi kapljicami, ki poskrbijo za bujno tropsko rastlinstvo.

Na drugem koncu lestvice najdemo kraj Yuma v Arizoni, kjer dež dočakajo v povprečju le 17-krat na leto oziroma enkrat v treh tednih.

Brrrr, zebe
Tisti, ki niso občutljivi na mraz skozi vse leto, ko se temperatura niti poleti ne povzpne nad 10 stopinj Celzija, bi lahko svoj prostor pod soncem našli v Minnesoti, natančneje v kraju International Falls v bližini kanadske meje. Povprečna letna temperatura tam znaša komaj nekaj več kot dve stopinji Celzija, zaradi česar domačini trdijo, da živijo v “državni hladilnici”. Ta naziv si sicer lasti tudi mesto Fraser v Coloradu.

Kako piha!
In najbolj vetrovno ameriško mesto? Ne, ne, ni Chicago, ki se ni uvrstilo niti med “najboljših” deset. Naslov v tej kategoriji pripada kraju Blue Hill v Massachusettsu, ki je na udaru močnih vetrov, ki prihajajo z Atlantskega oceana. Za ljubitelje vročine pa je najbolj primerna Florida, natančneje mesto Key West, ki se lahko pohvali s povprečno letno temperaturo skoraj 26 stopinj Celzija.

Za tiste, ki so na vremenske spremembe posebej občutljivi in nimajo radi temperaturnih nihanj, pa so najprimernejša kalifornijska mesta, med prvimi tremi najdemo San Francisco, San Diego in Los Angeles.

S. J.