Leta 1996 so bile v Atlanti olimpijske igre. Foto: EPA
Leta 1996 so bile v Atlanti olimpijske igre. Foto: EPA
Jason Richardson
Jason Richardson je član moštva Atlanta Hawks. Foto: EPA

Mesto ima okrog 400.000 prebivalcev, skupaj s somestjem pa se število povzpne na dobre 3 milijone. Začetek mesta sega v leto 1814, ko je bila v indijanski vasici na levem bregu reke Chattahoochee postavljena vojaška postojanka. Sprva se je imenovalo Terminus, sredi 19. stoletja pa je po samo dveletnem vmesnem poimenovanju Marthasville dobilo ime Atlanta.

Mesto je bilo najprej pomembno železniško vozlišče, vendar je to vlogo kmalu preraslo in se po obdobju industrializacije razvilo v pomembno finančno, trgovsko, izobraževalno, športno in kongresno središče. Tu se je leta 1929 rodil znameniti borec za pravice ameriških črncev Martin Luther King. Leta 1996 je Atlanta gostila 26. poletne olimpijske igre moderne dobe.

Urbana ureditev Atlante odraža miselnost "sodobne Amerike". Obsežni prostori za parkiranje so ob nedeljah povsem opusteli. Življenjski utrip se ob koncu tedna osredotoči v predmestjih in poslovno središče znova zaživi šele v ponedeljek. Izjema so športne dvorane in igrišča, ki obkrožajo poslovno četrt in so zrasli na zemljiščih, ki so bila vse do sedemdesetih let 20. stoletja namenjena industriji.

Košarkarska dvorana Georgia Dome z 20.000 sedeži je domače igrišče Jastrebov (Atlanta Hawks), enega od moštev ameriške profesionalne lige National Basket Association (kratko NBA). Predvidoma jo bodo kmalu podrli in na istem mestu zgradili novo s trikrat večjim obsegom.

Za sodobno generacijo Američanov je Atlanta sinonim za kokakolo, telekomunikacijskega giganta AT&T in televizijsko družbo CNN. Omenjena podjetja simbolizirajo ameriški način življenja in razmišljanja.