Obala Na Pali s svojimi zelenimi pečinami je med najlepšimi na svetu. Foto: Tom Dempsey
Obala Na Pali s svojimi zelenimi pečinami je med najlepšimi na svetu. Foto: Tom Dempsey
Nacionalni park Volcanos na Big Islandu - dogodivščina sama zase. Foto: EPA
Havaji so raj za surfarje s celega sveta. Foto: EPA
Hula plesalci so pravi magnet za turiste. Foto: EPA
Nobena skrivnost ni, da spadajo havajske plaže med najbolj rajske. Foto: EPA
Slovitega prašiča luau pečejo zavitega v bananine liste. Foto: EPA
Waikiki - ko se beton sreča z oceanom. Foto: Pacific Travel Guides
Waimea Canyon
Waimea Canyon - havajski Grand Canyon.

Ste med srečneži, ki si ne postavljate vprašanj, ali bom privarčeval dovolj denarja za teden v Luciji? Bom uspešno natovoril vso kramo in otroke na trajekt za Hvar?
Je namesto tega vaša največja počitniška dilema, kateri rajski otok v Tihem oceanu izbrati? Potem imamo nekaj namigov, kako izbrati popoln havajski otok.

Havaje sestavlja šest glavnih otokov: Big Island, Oahu, Maui, Kauai, Molokai in Lanai. Katerega obiskati najprej? Vse je odvisno od tega, kaj si želite početi in koga boste vzeli s seboj na to potovanje.

Vulkani in plantaže ananasa
Big Island ima delujoče vulkane, dostopno kulturno-zgodovinsko dediščino, pokrajinsko raznovrstnost in luksuzna golf igrišča, vgrajena v strjeno lavo. Maui se lahko pozimi baha kot idealna točka za opazovanje selitev velikih grbastih kitov, sicer pa je tudi ta otok raj za golfiste, obiskovalce pa privabi tudi z obalnimi letovišči, kjer lahko gostje izbirajo od slamnatih bungalovov do hotelov s petimi zvezdicami.

Molokai je vaša izbira, če si želite miru in tišine, saj je najmanj turistično razvit. Lanai je v bistvu zaseben, in sicer nekdanja plantaža ananasov. Ima dva elegantna hotela in golfigrišča. Oahu je živahno središče otokov – po eni strani ponuja kozmopolitanski mesti Honolulu in Waikiki, po drugi pa neokrnjeno naravo okoli mest. Kauai je bujno zelena kulisa neštetih tam posnetih filmov in idealen otok, če ste ljubitelji narave, kampiranja in pohodov.

Za petične goste ...
Si želite samo sprostiti v obalnem letovišču, ob steklenici eviana in osebnem strežaju ob bazenu? Havaji ponujajo vsaj dva ducata luksuznih izbir za najbolj petične in izbirčne goste, večina od teh krajev pa je nagnetenih po južnem in zahodnem Mauiju ter na Big Islandovi obali Kona-Kohala, kjer vas razvajajo v bungalovih z osebnim butlerjem na voljo. Cena? 5.000 zelencev na noč.

Večdnevni pohodi po deževnem gozdu
Imate bolj radi pohode ob spektakularnih obalnih klifih ali v zelenih deževnih gozdovih? Potem ne morete zgrešiti s pristno divjino obale Na Pali na Kauaiju ali pa se sprehodite po oazah zelenih gozdov sredi črne lave na Big Islandu, kjer vas čaka tudi obala Hamakua s skritimi dolinami slapov. Enako dih jemajoči so t. i. oblačni gozdovi v notranjosti Mauija, odsekani grebeni Koolau na Oahuju ali kar rahlo zlovešča, s praprotjo porasla severovzhodna obala Molokaia.

Poskrbljeno tudi za družine
Potujete z družino? Vaši otroci, še posebej najstniki, bodo navdušeni nad Waikikijem. Prvovrstna družinska destinacija je letovišče Kaanapali na Mauiju, a otroci bodo uživali tudi na plaži Poipu na Kauaiju. In kaj bi bilo lahko poučnejše kot videti Big Islandov vulkan v akciji? Spoznali boste, da so otroci dobrodošli, celo cenjeni, po vseh otokih.

Verjetno na vsem svetu ni boljšega golfa od spektakularnih igrišč Mauija, Lanaia, Kauaija in Big Islanda. Temu je prav gotovo treba dodati še Oahu, ki ponuja nekaj najbolj obiskanih in najtežjih golf terenov v ZDA.

Za tiste, ki jim ni do poležavanja na plažah
Da bi vsaj približno res doživeli Oahu, bi potrebovali več kot teden dni, a skrivnost ni v poležavanju na plažah, temveč v roadtripu. Najemite avto, vozite se z avtobusom, a na vsak način pojdite ven iz mesta in se na lastne oči prepričajte o lepotah Koolau Mountains, Windward Coast, North Shore, osrednjih ravnic, polnih ananasa in drugih krajev.

Venomer nosite kopalke, če vas bo zamikal občasni postanek na eni izmed obal ob cesti. Jutro preživite v potapljanju v priljubljenem zalivu Hanauma, na kosilu se ustavite v eni od deskarskih kolib s svežo morsko hrano, nato pa si poiščite čisto svoj osamljen greben za popoldansko snorklanje.

En dan si prihranite še za surfarski tečaj na Waikikiju, en dan za hikanje ali jahanje po Windward hills in za opazovanje orjaških valov na North Shore, en dan za poučni ogled ladij USS Arizona in USS Missouri, muzeja Bishop in Honolulujske akademije za umetnost, en dan preprosto pregledujte ponudbo v dizajnerskih butikih, en dan raziskujte naravno zgodovino Honoluluja, en dan najemite kajak ali desko na veter na obali Kailua in še en dodatni dan za počivanje, potem ko boste prejšnji večer obiskali koncert havajske glasbe v Waikiki Shellu in se nato zabavali vso noč.

Najboljša je kombinacija več otokov
Če skačete z otoka na otok, se je pomembno zavedati, da številne havajske atrakcije in dogodivščine – vključno z obiskom Polinezijskega kulturnega centra na Oahuju, vožnje z ladjo vzdolž obale Na Pali na Kauaiju, kolesarjenje od Haleakale (najvišjega vrha Mauija) do morja, potapljaški izlet na Lanai ali ježa na muli do vznožja klifov na Molokaiu – zavzamejo ves dan ali več. Potrebovali boste več kot en dan, da resnično raziščete naravna čudesa nacionalnega parka Hawaii Volcanoes, doma ognjene boginje Madame Pele in njenega večno bruhajočega vulkana Kilauea.

Izvrstna kulinarika
Da bi iz vašega havajskega obiska iztisnili največ, je najbolje kombinirati: Združite blišč Honoluluja s poduhovljeno lepoto Hanaleia, Kauaija ali Hane na Mauiju. Pustolovščino ribolova na velike ribe na Big Islandu nadgradite z jahanjem po divjem Molokaiu. V enem od luksuznih letovišč Wailee na Mauiju se napojite s sončnimi žarki, nato pa zajadrajte prek morske ožine do Lanaia, kjer se ohladite pod tamkajšnjimi borovci.

Če vas skrbi havajska kulinarika, ste lahko mirni. Havaji ponujajo vse za vse. Ljubitelji mesa si bodo oblizovali prste ob tradicionalnem prašiču, pečenem v bananinih listih na žgočih magmatskih kamnih, globoko zakopanem v mivko. Poskusite tudi ahi tunino, postreženo v arašidovi ali marakujini omaki. Če ste bolj sladkosnedi, vam predlagamo čokoladno pito z makadamijskimi oreščki, najpomembenjšim havajskim izvoznim artiklom. Kava pa je najboljša tista, vzgojena na Big Islandu.

A. G.