Število japonskih turistov na Havajih izrazito upada. Foto:
Število japonskih turistov na Havajih izrazito upada. Foto:
Havaji so se razvili predvsem zaradi turizma.

Japonski turisti predstavljajo največji delež vseh obiskovalcev Havajev. Skrb vzbujajoči so tudi podatki, da se je zmanjšalo število turistov na splošno, in sicer je v letu 2007 na Havajih letovalo 7,4 milijona ljudi, kar je 1,2 odstotka manj kot leta 2006. Čeprav je bil v januarju letos obisk približno tolikšen kot pretekla leta, pričakujejo, da bo letos 1,4 odstotka manj turistov kot v preteklosti.

Januarja letos so zabeležili večje število turistov iz Kanade, z Japonske pa je prišlo kar 5,2 odstotka manj obiskovalcev. Turistična delavka Marsha Wienert je dejala, da se večina turistov z Japonske ne vrne na Havaje še drugič ali tretjič, temveč poiščejo nove in cenejše destinacije.

Cilj: privabiti čim več turistov iz azijskih držav
Turistični delavci tako poskušajo privabiti več turistov z Japonske, Kitajske in iz Južne Koreje, slednjih pride okoli 35.000 na leto. Težava je v tem, da Korejci potrebujejo vize vnaprej, medtem ko Japoncem tega ni treba urejati. Zato si turistični delavci zdaj prizadevajo, da bi letos ali v začetku drugega leta enako uredili tudi za obiskovalce iz Koreje. Wienertova je glede tega zelo optimistčna in pričakuje veliko povečanje števila korejskih turistov.

Dodala je še, da pričakuje večje število Kitajcev, kjer so šele pred kratkim začeli oglaševati turizem na Havajih. Bolj črnogled pa je profesor na havajski univerzi za turizem v Manoi, Frank Haas, ki pravi, da obisk Kitajcev zmanjšujejo zaprositve za vizo in slabe letalske povezave: "Preprosto je zanje lažje in ceneje, če gredo kam drugam," je še dodal.