Hotel je bil zgrajen po načrtih Henryja Janewaya Hardenbergha. Foto: RTV SLO
Hotel je bil zgrajen po načrtih Henryja Janewaya Hardenbergha. Foto: RTV SLO
Igranje na harfo je pospremilo slavnostno odprtje.

Obnova je stala kar 400 milijonov dolarjev, v sobah pa se mešajo slogi starega in novega: na voljo so vam veliki plazma televizorji, iPodi in drugi tehnični pripomočki, medtem ko imate v kopalnici pipe iz zlata in marmorna tla.

Eden izmed najbolj znamenitih hotelov na svetu, ki stoji na vogalu Pete Avenije in Centralnega Parka na Manhattnu, je svoja vrata prvič odprl leta 1907.

Ena noč razvajanja v hotelu Plaza vas bo stala od 1000 dolarjev naprej, lastniki pa trdijo, da je ta cena upravičena, saj so njihovi gostje deležni razvajanja, kot ga ne dobijo nikjer drugje na svetu. V devetnajstnadstropnem hotelu vam je osebje na voljo 24 ur na dan, da ustreže vašim še tako nenavadnim željam.

Hotel je od svoje gradnje zamenjal več lastnikov, med njimi je bil tudi Conrad Hilton, leta 1988 pa ga je kupil Donald Trump za 407 milijonov dolarjev, a ga je čez nekaj let prodal po nižji ceni današnjemu lastniku Eladu Propertiesu.

Pomemben dejavnik v filmih in serijah
Hotel je bil kulisa tudi številnim filmom in nadaljevankam, opazovali smo ga lahko v filmu Sam doma 2 in nadaljevanki Seks v mestu, ki je v svojo pripoved skozil leta vključila vse pomembnejše stavbe, lokale in mesta za druženje v New Yorku. Znameniti hotel je seveda gostil nekatere največje zvezde na svetu, med njimi so bili Marilyn Monroe, Truman Capote, skupina The Beatles, da današnjih zvezd niti ne omenjamo.