Obiskovalci bodo ponovno lahko vstopali v krono. Foto: EPA
Obiskovalci bodo ponovno lahko vstopali v krono. Foto: EPA
Kip stoji na otoku Liberty v newyorškem pristanišču. Foto: EPA

A ne pričakujte, da se boste kaj kmalu lahko povzpeli po 393 stopnicah do obnovljene krone in dih jemajočega razgleda.

Vstopnice za ta ikonični newyorški spomenik, ki v nedeljo praznuje svojo 126. obletnico, so namreč razprodane že do konca leta. Kip svobode so zaprli tudi po terorističnih napadih 11. septembra, čeprav je javnost vseeno lahko obiskala otok Liberty Island, na katerem stoji kip.

Med obnovitvenimi deli so med drugim zamenjali stopnice, ki vodijo do krone, in zmanjšali naklon (zdaj je namesto 354 stopnic 393, kar je primerljivo s 27-nadstropno stavbo).

Novost je tudi, da bodo obiskovalci na invalidskih vozičkih lahko zdaj prvič dostopali do opazovalnih ploščadi - in to s pomočjo dvigala. Po besedah predstavnikov spomenika je to najvišje, kar se lahko povzpnejo tisti na vozičkih, da bi še ohranili to zgodovinsko strukturo. Drugi obiskovalci se morajo do vrha povzpeti peš.

Znak prijateljstva med ZDA in Francijo
Vstopnice za vstop v krono so v predprodaji razprodali že vse do konca leta, tiskovna predstavnica mesta New York pa morebitne obiskovalce opozarja, naj si svojo vstopnico rezervirajo že precej vnaprej, ne pa, da se kar prikažejo na mestu samem. David Luchsinger, nadzornik Kipa svobode in otoka Ellis Island, pa je povedal: "Presrečni smo, da lahko ponovno odpremo vrata 'Gospe svobode' javnosti. Z boljšim dostopom, varnejšimi razmerami in večjo kapaciteto je odprtje še toliko bolj posebno."

91 metrov visok kip je bil slovesno odprt 28. oktobra 1886, ZDA pa so ga dobile kot darilo od Francije, v znak prijateljstva med obema državama in njune skupne ljubezni do svobode. Kip je bil leta 1924 razglašen za narodni spomenik (ang. national monument), leta 1986, ob 100. obletnici, pa prvič obnovljen.

Med letoma 1892 in 1954 je bil bližnji Ellis Island prva postaja za več kot 12 milijonov priseljencev, ki so upali na boljše življenje v obljubljeni deželi. Danes spomenik vsako leto obišče okoli 3,5 milijona ljudi, po obnovitvenih delih pa naj bi ga lahko obiskalo še 26.000 ljudi več.