Na dnu morja v zalivu Mouliniere je akademski kipar in učitelj potapljanja Jason de Caire Taylor postavil 65 človeških kipov v naravni velikosti. Foto:
Na dnu morja v zalivu Mouliniere je akademski kipar in učitelj potapljanja Jason de Caire Taylor postavil 65 človeških kipov v naravni velikosti. Foto:
Podvodne skulpture, Grenada
Osamljeni dopisnik, katerega zvoki pisalnega stroja odmevajo v tišino morja.
Kdor rad dopustuje z masko za potapljanje na obrazu in plavutmi na nogah, bo na Grenadi prišel na svoj račun. Foto: Rik Vercoe

Že tako pestro, barvito in s koralnimi grebeni ter eksotičnimi ribami bogato morje karibske otoške državice Grenade zdaj bogatijo še človeške skulpture v naravni velikosti. Nahajajo se v zalivu Mouliniere severno od glavnega mesta otoka St. Georges, tja pa jih je postavil akademski kipar in učitelj potapljanja Jason de Caire Taylor. 65 kipov je razporejenih na površini 800 kvadratnih metrov, po besedah umetnika pa simbolično predstavljajo preteklost, sedanjost in prihodnost Grenade.

Kipi, ki "živijo"
Podvodne figure so umeščene v naravni labirint koralnih grebenov na globini od dveh do petih metrov, in so zato lahko dosegljive tudi manj izkušenim potapljačem. Novost na dnu morja je pritegnila precejšnjo pozornost javnosti in turistični delavci upajo, da bodo z njo na otok privabili kakega turista več. Kot poroča časnik Der Standard, je Karibsko otočje zaradi padca vrednosti ameriškega dolarja trenutno zelo priljubljena destinacija tudi med turisti iz Evrope.

Avtor umetnine Taylor pravi, da je posebnost kipov ta, da "živijo". "Korale, spužve in druga morska bitja so se naselila nanje in počasi spreminjajo njihovo obliko in barvo." Na dnu že tako čarobnega, skoraj pravljičnega morja, bo podvodni obiskovalec lahko videl skupino 25 otrok, ki držeč se za roke stojijo v krogu, za koralnimi stenami pa ga bo pričakal mož za pisalnim strojem, katerega zvoki odmevajo v tišino morja.

Grenada – še neodkriti biser
Grenada med otoki v Karibskem morju velja za turistično še neodkrit biser, ki se uspešno izogiba poplavi turistov. Otoška država sicer leži v jugozahodnih Malih Antilih, severno od Trinidada in Tobaga in južno od Saint Vincenta in Grenadina, njeno glavno mesto pa je slikoviti St. Georges, ki je po mnenju mnogih obiskovalcev najbolj ljubko mesto Karibov. Malce več kot 340 kvadratnih kilometrov velik otok ni samo raj za tiste, ki si želijo celodnevnega poležavanja na plaži, ampak tudi za potapljače in pohodnike. V notranjosti otoka se namreč razteza tropski deževni gozd, kjer je narodni park Grand Etang s številnimi urejenimi pohodniškimi potmi.

K. S.