Pot ima prozorna tla. Foto: EPA
Pot ima prozorna tla. Foto: EPA
Nebesna pot
Za obisk nove atrakcije bodo obiskovalci plačali 25 dolarjev. Foto: EPA

Pleme, ki ima okoli 2.200 prebivalcev, živi na oddaljenem zahodnem delu kanjona, se je za gradnjo poti odločilo, da bi na to območje privabili čim več turistov.

Upajo, da bo nebesna pot, kot jo imenujejo, postala glavna zanimivost na območju, kjer si sicer turisti lahko ogledajo tudi kavbojsko mesto, indijansko vas ali s helikopterjem preletijo pokrajino. Vodja plemena Charlie Vaughn meni, da je Veliki kanjon privlačno ime za turiste. Ker del indijanskega rezervata leži v kanjonu, se mu zdi običajno, da bi ta privlačna točka prinesla koristi tudi plemenu.

Nebesna pot se razteza približno 23 metrov čez rob skalovja, pogled pa sega več kot 1.300 metrov v globino. Prenese lahko veter, ki piha s 160 kilometri na uro in ima vgrajene blažilce, ki med hojo ljudi preprečujejo nihanje poti. Zamisel za tovrstno pot je David Jin plemenu predstavil že leta 1996, ko je projekt nameraval financirati sam. Indijansko pleme pa se je strinjalo, a le pod pogojem, da pot ostane v njihovi lasti, Jin pa je udeležen pri dobičku.

Kritike članov plemena in okoljevarstvenikov
Gradnja se je začela aprila leta 2005, pozneje pa so imeli starejši pripadniki plemena Hualapai pomisleke zaradi projekta. Pleme ima kanjon za sveti kraj, gradnja pa je po njihovem mnenju posegla v področje, kjer so pokopani pripadniki plemena. Kritikam se niso izognili niti okoljevarstveniki, ki menijo, da je pot zmanjšala mogočnost kanjona.

Ana Mušič