Domači in tuji turisti v ZDA najraje obiskujejo narodne parke. Foto: EPA
Domači in tuji turisti v ZDA najraje obiskujejo narodne parke. Foto: EPA

To so senatnemu odboru za turizem dejali vodilni ameriški gospodarstveniki, ki zatrjujejo, da se od vsakega odstotka, za katerega se poveča delež ameriškega turizma na svetovnem trgu, v gospodarstvo prilije dodatnih 12 milijard dolarjev. Senatni odbor bo zato pripravil priporočila za ameriško trgovinsko ministrstvo, ki pripravlja nacionalno strategijo, s katero bi privabili več turistov.

Z večanjem števila tujih turistov se po njihovem mnenju povečuje tudi možnost, da ZDA izboljšajo svojo podobo v tujini. Ta je po vojni v Iraku na najnižji ravni, v zadnjem letu pa je padla tudi v Veliki Britaniji, ki je tradicionalni zaveznik ZDA. Če je bilo še pred štirimi leti 75 odstotkov Britancev naklonjenih ZDA, pa je letos ta številka padla na 56 odstotkov.

Po številu tujih obiskov so bile ZDA včasih na prvem mestu, zdaj pa so zdrsnile na tretje za Francijo in Španijo. Lani je tako ZDA obiskalo 46 milijonov turistov, medtem ko je imela Francija 75 milijonov in Španija 53 milijonov tujih turistov. Na četrtem mestu je Kitajska, ki pa se z 42 milijoni turistov že približuje ZDA.