Ladja Quantum of the Seas, ki bo ponujala križarjenje
Ladja Quantum of the Seas, ki bo ponujala križarjenje "nikamor", v singapurskem pristanišču. Foto: Reuters

Križarjenja običajno vključujejo številne postanke na zanimivih naravnih ali kulturnih krajih, kar pa je po zagotavljanju zdravstvene varnosti potujočih v trenutnih razmerah praktično nemogoče. Organizatorji potovanj na ogromnih plavajočih hotelih, kakor ogromne ladje za križarjenja označujejo ladjarji, zato v želji po reševanju letošnje sezone ponujajo tudi potovanja, ki vas ne odpeljejo nikamor.

Prebivalci Singapurja si bodo tako lahko za približno 300 evrov privoščili tridnevno prebivanje na luksuzni ladji, ki bo ves čas krožila po obalnih vodah pred mestom. Na ladji bodo na voljo vse udobnosti in dejavnosti, ki jih ta sicer ponuja svojim potnikom, vključno z razglednim stolpom, trapezno šolo, roboti, ki strežejo koktajle in zabaviščnim parkom.

Na potovanju bodo veljali strogi zdravstveni ukrepi, s katerimi želijo organizatorji preprečiti širjenje virusa na ladji. Vse potnike bodo pred vkrcanjem testirali, na ladji pa bodo poskušali vzdrževati čim večjo razdaljo med potniki in osebjem.

Pristanišče v Singapurju, ki spada med najprometnejše na svetu, ima zaradi upada prometa letos hude finančne težave. Foto: Reuters
Pristanišče v Singapurju, ki spada med najprometnejše na svetu, ima zaradi upada prometa letos hude finančne težave. Foto: Reuters

Križarjenja so med najbolj prizadetimi turističnimi panogami zaradi pandemije novega koronavirusa. Na začetku krize letos spomladi so bile prav ladje za križarjenje med največjimi žarišči novega virusa, kar je omajalo zaupanje potrošnikov v sposobnost ladjarjev, da zagotovijo varnost svojih potnikov. Z uspešnimi projekti, kot je ta v Singapurju, želijo povrniti zaupanje potnikov, da so križarjenja tudi v času pandemije lahko varna. V uspeh križarjenj "nikamor" upajo tudi singapurske oblasti, ki se letos spoprijemajo z eno največjih gospodarskih kriz v zgodovini države.

Predsednik Singapurskega turističnega odbora Keith Tan je ob tem dejal, da "ta program predstavlja dragoceno priložnost organizatorjev križarjenj, da na novo raziščejo koncept križarjenja in pomirijo svoje stranke, da so na križarjenjih varni pred virusom".