Leto, ko so imeli turisti v Španiji prostor za brisače. Foto: EPA
Leto, ko so imeli turisti v Španiji prostor za brisače. Foto: EPA

Španija je običajno država z drugim največjim številom tujih turistov na svetu – lani so gostili skupaj 83,7 milijona tujih turistov, več jih je bilo le še v Franciji.

Nekdaj cvetočo turistično panogo Španije pa je pandemija covida-19 močno prizadela. Strogi ukrepi za omejitev širjenja okužb, ki so bili uvedeni marca in preklicani šele konec junija, so turizem popolnoma ohromili. Tako kot druge države članice EU-ja je marca tudi Španija zaprla meje za vsa nenujna potovanja, turistični delavci so upali, da si bo panoga opomogla poleti, vendar so ti upi izpuhteli, ko je Velika Britanija 25. julija zaradi rasti števila okužb z novim koronavirusom odredila 14-dnevno karanteno za vsakogar, ki prihaja iz Španije.

Velika Britanija je bila namreč dolga leta država, od koder je v Španijo prihajalo največ turistov, ukrep pa je med Britanci sprožil val odpovedi že rezerviranih počitnic.

Prazne ulice priljubljene Ibize. EPA
Prazne ulice priljubljene Ibize. EPA

Zdesetkani september

Zdaj za največjo skupino tujih turistov v Španiji veljajo Francozi, medtem ko se je število Britancev, ki so lani predstavljali petino vseh tujih gostov, v prvih devetih mesecih skupaj zmanjšalo za 81 odstotkov.

Med januarjem in septembrom je državo obiskalo 16,8 milijona tujih turistov, kar je 75 odstotkov manj kot pred letom dni. Septembra, ko so se že uveljavljali spet novi omejitveni ukrepi v okviru drugega vala okužb, se je število prihodov tujih turistov v Španijo zmanjšalo za 87 odstotkov v primerjavi z istim mesecem lani. To je še hujši padec kot avgusta, ko je bil 76-odstoten.

Močan udarec gospodarstvu

Turistična panoga prispeva k bruto domačemu proizvodu (BDP) Španije približno 12 odstotkov, zaposluje pa 13 odstotkov vse delovne sile. Upad turističnega obiska je tako državo, četrto največjo v območju evra, močno prizadel.

Mednarodni denarni sklad pričakuje, da se bo BDP letos zmanjšal za 12,8 odstotka, kar bi bil eden najhujših padcev med razvitimi državami sveta.