Španija se pripravlja na ponoven zagon turizma, pomembnega gospodarskega sektorja. Foto: Reuters
Španija se pripravlja na ponoven zagon turizma, pomembnega gospodarskega sektorja. Foto: Reuters

Španija je meje zaprla v okviru izrednih razmer, ki jih je vlada v prizadevanjih za ustavitev širjenja epidemije uvedla 14. marca.

Z 21. junijem se izredne razmere končujejo, kar pomeni, da bodo lahko obiskovalci po vsej državi prosto potovali, poroča časopis El País.

Do zdaj je Madrid kot datum odprtja meja za celotni EU navajal 1. julij. Do takrat pa bodo na prošnjo Lizbone morali počakati Portugalci. Mejo med državama na Iberskem polotoku bosta takrat slovesno odprla španski kralj Filip VI. in portugalski premier Antonio Costa.

Od 1. julija bodo v Španijo brez obveznosti 14-dnevne karantene lahko vstopali tudi potniki iz držav zunaj EU-ja, je v spletnem pogovoru z voditelji posameznih pokrajin znotraj Španije pojasnil Sánchez. A kot je dodal, bo za to potreben dvostranski dogovor ob upoštevanju epidemioloških razmer v določeni državi.

Španija je uvedla ene najstrožjih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa na svetu in večji del prebivalcev je pri gibanju še vedno omejen na določeno območje. Ukrepe so začeli postopno sproščati sredi maja.

Bruselj je sicer pozval države članice EU-ja, naj omejitve na notranjih mejah odpravijo s ponedeljkom in številne države bodo imele meje takrat dejansko že odprte. Večina Evropejcev bo tako lahko že od naslednjega tedna dopustovala v približno treh četrtinah držav EU-ja.

Španija, kjer je zaradi covida-19 umrlo več kot 27.000 ljudi, je epidemijo spravila pod nadzor, se pa oblasti bojijo, da bi lahko odprtje meja ustvarilo nova središča izbruha.

Balearski otoki pričakujejo 11.000 nemških turistov

Že od ponedeljka bo na španske Balearske otoke začelo prihajati skoraj 11.000 nemških turistov v okviru pilotnega programa, s katerim želi Španija znova zagnati svoj turistični sektor, poroča Guardian. Gre za iniciativo "varni turistični koridorji", ki bo služila kot preizkus pred odprtjem španskih meja.

Nemški turisti bodo v naslednjih dneh prispeli s 47 poleti, na otokih pa bodo ostali vsaj pet dni. Večina jih bo obiskala največjega, Majorko, osem poletov bo imelo za destinacijo Ibizo, eden pa Menorco.

Turistov ne bo treba testirati na novi koronavirus, zanje prav tako ne bo veljala dvotedenska karantena. Morali pa bodo izpolniti zdravstveni obrazec, na letališču jim bodo izmerili temperaturo, oblastem pa bodo morali dati svoj kontakt in naslov nastanitve. Če bodo razvili simptome, jih bo obiskala ekipa in izvedla test.

Putin: Rusija se je izvlekla z minimalnim številom žrtev

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da se je Rusija iz koronavirusne krize izvlekla z minimalnim številom žrtev. Število potrjenih okužb v tej državi je 528.964. Rusija je tako tretja država na svetu po številu okužb za ZDA in Brazilijo.

Po uradnih podatkih je umrlo 6948 ljudi, kar je manj kot v drugih državah, predvsem ZDA, kjer je umrlo več kot 115.000 ljudi. Številni zato dvomijo o verodostojnosti ruskih uradnih podatkov.