Znanstveniki ocenjujejo, da plamenci v jezeru Nakuru vsako leto zaužijejo okoli 250.000 kilogramov alg na hektar površine. Foto:
Znanstveniki ocenjujejo, da plamenci v jezeru Nakuru vsako leto zaužijejo okoli 250.000 kilogramov alg na hektar površine. Foto:

Omenimo najprej nekaj "naj" jezer, rekorderjev v posameznih kategorijah. Tako je jezero Michigan-Huron v Severni Ameriki, jezero z največjo površino na Zemlji (117.350 kvadratnih kilometrov), ki mu, če ga uvrstimo v kategorijo jezer, prvo mesto odvzame Kaspijsko morje, ki po eni strani velja za najmanjše svetovno morje, po drugi pa za največje svetovno jezero, pač odvisno od uvrstitve. Večina geologov in biologov sicer Kaspijsko morje šteje za ogromno slano jezero, zaradi velikosti (394.299 kvadratnih kilometrov) pa ga nekateri uvrščajo med notranja morja.

Za najgloblje jezero velja Bajkalsko jezero v Sibiriji, v katerem je najgloblja točka na globini 1.637 metrov, hkrati pa je to tudi jezero z največjo prostornino (23.600 km3) - spet, če ne upoštevamo Kaspijskega morja. Najdaljše jezero, s 660 kilometri od ene do druge obale, je Tanganjika, najvišje ležeče pa je tisto v vulkanskem kraterju Ojos del Salado na 6.390 metrih nadmorske višine.

Potem pa so tu še jezera, ki niso rekordna po dimenzijah, pač pa so mnogo bolj zanimiva zaradi svojih edinstvenih posebnosti. Prav ta predstavljamo v spodnji fotozgodbi.

Fotografije: Flickr, EPA, Tine Schein.

V nacionalnem parku Džiudžajgou, ki v prevodu pomeni Dolina devetih vasi, na jugozahodu Kitajske, je več slapov in izredno slikovitih jezer z nenavadnimi barvami, zato je park od leta 1992 pod Unescovo zaščito. Med jezeri pa je še posebej omembne vredno Jezero petih rož, v katerem se preliva več močnih, čistih barv. Jezero ima takšno podobo zaradi kalcijevega karbonata in mnogo rastlin, ki rastejo v njem.
Pikčasto jezero (v izvirniku Spotted Lake) je ponos mesta Osoyoos v Britanski Kolumbiji (Kanada) in je že od daleč nekaj posebnega, saj so na površju ves čas ovalne 'pike'. Jezero je takšno zaradi izjemno visoke koncentracije različnih mineralov, ene najvišjih izmed vseh jezer na svetu. Vsebuje namreč velike količine magnezijevega in natrijevega sulfata ter kalcija, pa tudi sledi srebra in titana. Poleti večina vode izhlapi in pusti na površju le minerale. 'Pike' na jezeru, ki so v resnici torej minerali, pa spreminjajo barvo in obliko, odvisno od kombinacije mineralov.
Na vrhu vulkana Kelimutu v Indoneziji obiskovalca pričaka prijetno presenečenje - tri kraterska jezerca, ki spreminjajo barvo. Tiwu Ata Mbupu (Jezero starih ljudi) je običajno turkizno, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Jezero mladih moških in devic) in Tiwu Ata Polo (Začarano jezero) pa deli skupna stena kraterja, največkrat pa sta zelena ali rdeča. Strokovnjaki predvidevajo, da se barva spreminja zaradi podvodnih fumarol.
Na karibskem otoku Dominika pa se lahko pohvalijo z jezerom, v katerem kar naprej vre vroča voda, zato se na površju pojavljajo modro-sivi mehurčki, nad jezerom pa je ves čas para. Jezero, ki je dolgo le 60 metrov, leži v nacionalnem parku Morne Trois Pitons National Park. Nenavaden pojav sta leta 1870 prva odkrila dva angleška raziskovalca, ki sta ob obali izmerila temperaturo vode med 82 in 91 stopinj Celzija, v središču, kjer najbolj vre, pa jima tega ni uspelo storiti. Raven vode v jezeru, ki velja za drugi največji izvir tople vode na svetu - za novozelandskim Frying Pan Lake, se ves čas spreminja.
Zaradi usedlin in pigmentnih alg ima bolivijsko slano jezero Laguna Colorada (Rdeča laguna) izredno slikovito rdečkasto barvo. Jezero leži v nacionalnem parku na planoti, v bližini meje s Čilom, vsebuje pa boraksove (boraks - brezbarvna ali bela rudnina) otočke, ki z belo barvo poskrbijo za lepo nasprotje sicer prevladujoči rdeči barvi. Na in ob jezeru si je dom našla populacija plamencev.
Mnogo bližje nam so Plitvička jezera, nacionalni park, ki leži v gorati dinarski pokrajini Lika na Hrvaškem. Pod hribi se skriva 16 jezer, ki jih gozdovi delijo na zgornja (12) in spodnja (4) jezera. Meje med njimi so tako kar naravni nasipi, ki služijo kot nekakšni jezovi iz maha, alg in bakterij, ki se kopičijo drug na drugega, tako da vsako leto zrastejo približno en centimeter. Plitvička jezera so turistično obiskana znamenitost tudi zaradi svoje barve, ki se spreminja od turkizne in zelene do sive ali modre. Barva je odvisna od količine mineralov in organizmov ter kota svetlobe.
Znamenito jezero Titikaka, ki meji na Bolivijo in Peru, je najvišje ležeče in tudi najvišje plovno jezero na svetu, saj leži na zavidljivi nadmorski višini 3.812 metrov. Po količini vode je tudi največje jezero v Južni Ameriki. Jezero na dva dela, večjega Lago Grande in manjšega Lago Pequeno, deli ožina Tiquina, v jezero pa se steka kar pet večjih rek in še več kot 20 manjših pritokov. Jezero je posebno tudi zato, ker premore kar 41 otokov, nekateri so tudi poseljeni.
Včasih poplavlja, včasih je zamrznjeno, spet drugič povsem izgine in pojavijo se veličastni požiralniki. To je seveda neverjetno čudo, imenovano Cerkniško jezero, ki velja za eno najbolj zanimivih presihajočih jezer na svetu. Običajno je jezero v obsegu dolgo 7,4 km in široko 3,3 km, v največjem obsegu pa je lahko dolgo do 10 kilometrov in pol in široko pet kilometrov. Največja globina je okoli 10 metrov, gladina pa niha med 546 in 551 nadmorske višine. Glavni čar jezera je njegova nepredvidljivost, saj nikoli ne veste, kakšno podobo boste ugledali.
Mrtvo morje, ki leži v Jordaniji, na Zahodnem bregu in v Izraelu, je svetovno znano zaradi dveh značilnosti - prva je gladina morja (v resnici je jezero, le reče se mu morje), ki leži kar 422 metrov pod morsko gladino, druga pa izjemna slanost (kar 33,7 odstotka, s čimer se uvršča med najbolj slane vode sveta). Za primerjavo - Mrtvo morje je skoraj devetkrat bolj slano kot oceani, prav zaradi tega pa v njem skoraj ni živali. Glavni dotok v jezero je reka Jordan, iz jezera pa pridobivajo tudi zdravilne in mineralne snovi. Foto: EPA
Če vaša noga kdaj zaide na otok Trinidad (običajno zanj slišimo v kombinaciji imena Trinidad in Tobago), nikakor ne smete zamuditi pravega čuda na Zemlji - jezera Pitch Lake, ki velja za največje naravno nahajališče asfalta na svetu. Znamenitost leži v bližini kraja La Brea, kamor že vrsto let prihajajo raziskovalci, strokovnjaki in običajni ljudje, da bi na lastne oči videli to jezero, ki ga je leta 1595 odkril sir Walter Raleigh. O nastanku asfalta, njegovem izvoru in količinah obstaja veliko teorij, nobena pa ni dokončno potrjena. Nekaj tega asfalta sicer tudi predelajo in izvozijo. Na svetu poleg jezera Pitch obstajajo še tri asfaltna jezera, dva najdemo v Kaliforniji in enega pa v Venezueli.
Čudovite barve, predvsem zaradi modro-zelenih alg, pa je plitvo jezero Nakuru v Keniji, ki ga še dodatno lepšajo ogromne kolonije rožnatih plamencev, ki so jim alge lahko dostopna in okusna hrana. Naenkrat se jih ob jezeru lahko zadržuje tudi milijon! Poleg plamencev so ob jezeru dom našle še druge živali, na primer bradavičastne svinje, zebre, nosorogi, kormorani, pelikani in pavijani. Nakuru - ime v jeziku Masajev pomeni prašen prostor - leži v istoimenskem nacionalnem parku, ki so ga ustanovili leta 1961.