Slovenski turizem precej sloni na italijanskih gostih, zato si državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo želi čimprejšnje normalizacije zdravstvene situacije pri zahodnih sosedih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenski turizem precej sloni na italijanskih gostih, zato si državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo želi čimprejšnje normalizacije zdravstvene situacije pri zahodnih sosedih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Direktor Evropske potovalne komisije Eduardo Santander je na spletnem srečanju na temo turizma med covidom-19 in po njem, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija (STO) skupaj s partnerskimi organizacijami, poudaril, da bi se Slovenija lahko hitro začela odpirati turizmu, pri čemer pa mora biti pozorna, da se odpira ‒ kot je svetovala evropska komisija ‒ tistim državam, ki so v podobni zdravstveni kondiciji, ki imajo podobno epidemiološko sliko.

Poudaril je nujnost čimprejšnjega zagona turizma, sicer si ta ne bo opomogel, po drugi strani pa je treba biti tudi previden zaradi možnosti izbruha drugega vala. Ob tem poudarja, da je odpiranje meja ključno, pri tem pa se države trenutno opirajo na bilateralne dogovore. Ocenjuje, da je potreben čimprejšnji dogovor glede odpiranja mej na evropski ravni, pri čemer bi se lahko odpirale tudi zgolj posamezne regije, je navedel enega od predlogov.

Odpiranje zgolj ene regije in ne celotne države bi bila koristna za Slovenijo, so se strinjali tudi drugi udeleženci posveta, saj slovenski turizem močno sloni ravno na italijanskih gostih, poleg tega pa vse regije v zahodni sosedi v epidemiji novega koronavirusa niso (bile) enako prizadete, vendar je vprašljiva izvedljivost tega predloga.

Gostilne (notranji deli), manjše nastanitve, hostli, planinske koče se odpirajo s ponedeljkom, koronastandardi zanje bodo pripravljeni do jutri, je napovedal Simon Zajc. Foto: BoBo
Gostilne (notranji deli), manjše nastanitve, hostli, planinske koče se odpirajo s ponedeljkom, koronastandardi zanje bodo pripravljeni do jutri, je napovedal Simon Zajc. Foto: BoBo

Zajc: Ključno poenotenje EU-ja glede protokolov

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, je pojasnil, da se je država glede odpiranja meja najprej začela pogovarjati s Hrvaško, zdaj pa začenjajo navezovati pogovore tudi z drugimi državami (npr. Avstrijo in Nemčijo): "Upam, da se čim prej slika v Italiji popravi, da lahko čim prej odpremo tudi to mejo." Po njegovi oceni je ključno usklajeno delovanje na ravni EU-ja, da se države poenotijo glede ukrepov in da bodo turisti vedeli, kakšni bodo postopki prihajanja v posamezne države. Zdaj je to namreč precej različno od države do države. "Ko bo jasno, da bo v vsaki državi protokol enak, bo napor, ki ga turist vlaga, da pride v posamezne države, precej manjši," je prepričan.

STO s kampanjo Moja Slovenija vabi k dopustovanju doma

Slovenska turistična organizacija je skupaj s partnerji zagnala motivacijsko kampanjo za domači trg, imenovano Moja Slovenija. "Zdaj je idealni čas za počitnice v Sloveniji," je poudarila direktorica STO Maja Pak in opozorila na številne privlačne pakete in nagrade, ki jih je pripravilo turistično gospodarstvo.

"Slovenija je presunljivo lepa in zelena, gostoljubna, varna destinacija z raznovrstnimi možnostmi za aktivni oddih na prostem. Idealna je za individualna doživetja, daleč stran od množic," je opisala ponudbo domačega turizma. Sedanja situacija po njeni oceni predstavlja priložnost za še boljše spoznavanje države, njene zgodovine, kulture in številnih zgodb destinacij po vsej Sloveniji.

"Skupno odpiranje meja je za Slovenijo najbolj primerno, ampak ker so slike v državah tako različne, je treba biti previden," je še pojasnil in dodal: "Če se nam zgodi še kakšen izbruh, bo to spet imelo velik negativen učinek na turizem, tega pa si ne želimo, zato je nujno, da smo previdni." Za zdaj usmerjajo na radij 570 kilometrov, torej na območje, ki ga je mogoče doseči z lastnim prevozom.

Daljši poleti šele konec leta

Tudi Santander je sicer prepričan, da bodo še kar nekaj časa potovali bolj po tleh: "Potovanje se bo vrnilo nekaj desetletjih nazaj, ko so ljudje potovali pretežno z vlaki, avtobusi, avtomobili, kar je trenutno varneje." Čeprav težko oceni, kdaj bi se razmere izboljšale in bi si letalska industrija toliko opomogla, da bi znova vzpostavili daljše polete oz. linije, pa meni, da se to ne bo zgodilo pred koncem leta. Poleg tega, da si številne letalske družbe ‒ med njimi mnoge take, ki so že prej komaj poslovale pozitivno ‒ ne bodo opomogle od epidemije, je treba namreč vzpostaviti tudi naddržavne, globalne protokole delovanja letališč, letalskih družb, protokole vstopanja v državo, odprtih ostaja še mnogo neznank: "Vsi omenjajo, da bo na letalih obvezno nošenje mask, nihče pa ne omenja, kaj bo z ohranjanjem varne razdalje."

Kljub temu je prepričan, da se mora Evropa podvizati in čim prej pripraviti strategijo, protokole, da bo, ko se potovanja začnejo sproščati, pripravljena ‒ Kitajci so tako po njegovi oceni že neučakani, saj že lahko potujejo znotraj svoje države, ko se bodo začele odpirati ZDA, Avstralija, bo to hitro steklo, je prepričan.

Poleti na oddaljene destinacije bodo najverjetneje stekli šele do konca leta, meni Santander. Foto: EPA
Poleti na oddaljene destinacije bodo najverjetneje stekli šele do konca leta, meni Santander. Foto: EPA

Pak: V preteklosti smo zgradili "zelen, varen, nemnožičen turizem, kar nam bo zdaj koristilo".

Santander je, kot rečeno, precej bolj optimističen glede slovenskega turizma: kot je navedel, imamo vse, kar bo turist v obdobju po epidemiji novega koronavirusa pričakoval: zeleno naravo, nikjer ni prevelike gneče, osredotočamo se na trajnostni turizem, individualnost, kar bo turist dojemal kot varnejšo obliko. Z njim se je strinjala tudi direktorica STO-ja Maja Pak, ki je poudarila, da "turizem ne bo nikoli več enak, že prej je kazal znake izgorelosti". Zato je po njenem mnenju "treba iskati druge načine". "V Sloveniji smo načrtno razvijali trajnostni turizem in na ta način smo zgradili zelen, varen, nemnožičen turizem, kar nam bo zdaj koristilo. Ne bomo spreminjali majhnosti, individualnega pristopa," je med drugim dejala.

Maja Pak je poudarila, da
Maja Pak je poudarila, da "turizem ne bo nikoli več enak, že prej je kazal znake izgorelosti". Foto: BoBo

Tudi Zenel Batagelj iz Valicona, ki se ukvarja z merjenjem javnega mnenja, ocenjuje, da imamo v Sloveniji to prednost, da pri nas ni gneče. Ob tem je navedel tudi podatke raziskave, po kateri največ anketiranih med najbolj tvegane aktivnosti uvrščajo nočne klube, koncerte in glasbene festivale, potovanje na oddaljene destinacije z letalom ‒ torej vse tiste aktivnosti, ki se za zdaj še niso sprostile oz. se bodo najpozneje, izjema je le javni prevoz, je navedel.

Gostinci želijo standarde čim prej, Zajc odgovarja: Najpozneje v petek bodo objavljeni

Direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo pa je že pred tem opozoril, da na zbornici nimajo natančnih informacij o tem, kateri nastanitveni turistični obrati se sploh lahko odprejo v skladu z najnovejšim vladnim odlokom. "To še preverjamo. Čim prej želimo podati korektno informacijo našim članom, saj nas ti tudi kličejo, a še nimamo odgovora. Si pa želimo, da bi bilo čim prej zelo nazorno pojasnjeno," je dejal.

Zajc je pojasnil, da so prejšnji odlok, ki je imel že toliko izjem, da ni bil več pregleden, ukinili, in zdaj z novim dovolili vse oblike ponujanja storitev in blaga potrošnikom, izjema so le hoteli in nastanitve z več kot 30 posteljami, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri dobrega počutja in fitnes centri, bazeni, vodne aktivnosti ter diskoteke in nočni klubi. Pri tem pa je poudaril, da bo kmalu sledilo tudi sproščanje ukrepov, povezanih s hoteli, velnesi in fitnesi.

Zajc: Prihodnji teden tudi standardi za hotele, nato se bodo lahko odprli tudi ti

Pozneje je na novinarski konferenci vlade dodatno pojasnil še, da bodo koronastandardi za gostince in turistične delavce pripravljeni najpozneje jutri, prihodnji teden pa bodo predvidoma pripravljeni standardi za hotele, velnese in druge omenjene dejavnosti, tako da "potem sledi tudi sprostitev teh objektov". Že s ponedeljkom bodo svoja vrata lahko odprli tudi hostli in planinske koče, vendar pod pogojem, da v sobi ni več kot dveh ljudi oz. ene družine, je še dodal na tiskovni konferenci.

Manj jasno je, kako bo z večjimi dogodki na prostem, je še dodal, saj je to pristojnost ministrstva za notranje zadeve, se pa ‒ ker so taki dogodki ključni tudi za turizem in gostinstvo ‒ zavzemajo za čimprejšnje spremembe tudi na tem področju, je Zajc še pojasnil v pogovoru.