Lani so več kot 6600 gostom prepovedali uporabo platforme. Foto: EPA
Lani so več kot 6600 gostom prepovedali uporabo platforme. Foto: EPA

Airbnb je že leta 2019 začel omejevati zabave, predvsem tiste, na katere je lahko brez vabila prišel vsakdo, in tiste, ki so za sosede predstavljale nevšečnost. Potem ko je avgusta leta 2020 Airbnb zaradi pandemije covida-19 za nedoločen čas prepovedal zabave in dogodke v domovanjih ponudnikov nastanitev, se je podjetje odločilo, da bo pravilo obveljalo še naprej.

Ukrep je namreč med gostitelji na platformi postal priljubljen, postal naj bi veliko več kot le upoštevanje smernic za dobro javnega zdravja – predstavlja temeljno pravilo skupnosti, ki podpira gostitelje, predvsem pa njihove sosede. Med svetlimi platmi odločitve sta tudi spodbuda in podpora varnosti skupnosti, poroča BBC.

Število pritožb glede zabav naj bi se do zdaj zmanjšalo za 44 odstotkov, prepovedi ni treba upoštevati le določenim izjemam, kot so tradicionalna prizorišča za pogostitev. Ker so pravila prekršili, je bilo lani sicer več kot 6600 gostom prepovedana uporaba platforme.

V nastanitvah spet lahko več kot 16 ljudi

Kljub temu so se odločili, da bodo preklicali omejitev števila ljudi, ki jih lahko v ponujenih prostorih naenkrat nastanijo lastniki – ker jih je skrbelo širjenje covida-19 je do zdaj veljalo, da je ob istem času v enem domovanju lahko največ 16 ljudi. Obstajalo naj bi namreč več lokacij, kot so gradovi in vile na plažah, ki lahko z lahkoto varno gostijo več kot 16 ljudi.

"Namen preklica zgornje meje je, da gostiteljem dovolimo, da odgovorno uporabljajo prostor svojih domov, hkrati pa vseeno upoštevajo našo prepoved motečih zabav," so dejali predstavniki platforme s sedežem v San Franciscu.