Tako veliki jastogi so načeloma preveliki in se ne ujamejo v pasti za rake. Foto: EPA
Tako veliki jastogi so načeloma preveliki in se ne ujamejo v pasti za rake. Foto: EPA
PETA je restavracijo postavila za zgled vsem tistim, ki take živali zapirajo v majhne akvarije ali pa jih, kar je še huje, žive skuhajo Foto: Reuters

Devetkilogramskega jastoga, ki so ga pred dvema tednoma ujeli ob obali Nove Fundlandije v Kanadi, je nato za 100 dolarjev kupila restavracija City Crab and Seafood v New Yorku in ga v akvariju kot svojo maskoto razstavila obiskovalcem.

Takoj so se oglasili predstavniki PETE (Organizacije za etično ravnanje z živalmi), ki so od restavracije zahtevali, da raka izpustijo nazaj v njegovo prvotno okolje, torej v ocean. V restavraciji so poziv PETE uslišali in se odločili, da jastoga izpustijo v vode v bližini Kennebunkporta v zvezni državi Maine, kjer je lov na rake prepovedan.

Georgea ne bi doletela boleča smrt
Vodja restavracije Keith Valenti je ob tem dejal, da Georgeu, kot so ga poimenovali, nikoli niso nameravali storiti ničesar hudega (torej, niso ga nameravali skuhati), pač pa so ga kupili le za svojo maskoto. "Postavili smo ga v akvarij, otroci so se želeli slikati z njim, ljudje so obiskovali našo restavracijo, da bi ga videli. A vseeno za nas odločitev, da ga vrnemo v ocean, ni bila težka. Takoj smo bili za to, saj je George za nas storil dovolj," pojasnjuje Valenti.

PETA ploska in jih postavlja za zgled
Pri PETI so bili z njihovo odločitvijo nadvse zadovoljni: "Ploskamo lastnikom restavracije City Crab and Seafood zaradi njihovega sočutja do plemenitega starčka, ki bo tako lahko preostanek svojega življenja preživel v svobodi in miru. Upamo, da bo ta prijazna gesta pokazala tudi drugim, da ta navdušujoča bitja ne zaslužijo življenja v majhnih akvarijih ali da jih žive skuhajo."

Jastogi sicer pogosto dočakajo starost, višjo od stotih let. Zanimivo pa je predvsem to, da vse življenje rastejo - zato lahko strokovnjaki njihovo starost hitro ocenijo, saj raka le izmerijo. Najtežji jastog, ki so ga kdaj našli, je sicer tehtal več kot 20 kilogramov.

T. K.