Foto: Reuters
Foto: Reuters

Belgijski minister za pravosodje si bo zagotovo zapomnil 50. rojstni dan. Trije njegovi gostje so obtoženi, da so v noči s 14. na 15. avgust urinirali na policijski avtomobil, parkiran pred njegovim domom. Minister Vincent Van Quickenborne je v parlamentu povedal, da gostov ni videl urinirati, a se je za incident opravičil. "Rad bi se opravičil vsem policistom v državi. Popolnoma razumem, zakaj so ogorčeni. To je absolutno nesprejemljivo," je dejal na izrednem triurnem zaslišanju pred poslanci v odboru za pravosodje. Kot je dodal, je tudi sam pomagal pri preiskavi, saj naj bi tri osumljence pozval, naj se zglasijo pred državnim tožilcem, poroča Euronews.

Takoj ko je afera izbruhnila, je Van Quickenborne trdil, da takrat ni bil prisoten na zabavi, zato tudi domnevno spornega dogajanja ni videl. Toda kmalu zatem je flamska javna radiotelevizija VRT podvomila o njegovi različici na podlagi drugih fotografij, ki so jih dobili v uredništvo.

Na posnetku je videti ministra, ki se nagne nazaj, kot da bi posnemal kretnjo nekoga, ki urinira, njegov prijatelj pa se je ob tem vidno zabaval. Minister je gesto previdno označil za "igranje kitare", a dejal, da je njegov spomin dokaj zamegljen. Dejal je tudi, da njegov zadnji gost, eden njegovih najboljših prijateljev, nima "ničesar z incidenti", ki so zaznamovali njegovo rojstnodnevno zabavo. Afera, ki so jo belgijski mediji poimenovali "pipigate," je tega flamskega politika spravila v težek položaj, saj ga je več policijskih sindikatov pozvalo k odstopu, še poroča Euronews.