Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kmetije na jugozahodu države, ki tam mak pridelujejo, se tako borijo s trmastimi pticami, te pa se nikakor nočejo ločiti od rastlin, iz katerih se pridobiva opij, ki je glavna sestavina opiatov, kot so morfin, kodein in heroin.

Surov opij pridobivajo iz posušenega mlečka makovih rastlin. Foto: EPA
Surov opij pridobivajo iz posušenega mlečka makovih rastlin. Foto: EPA

Tako obnašanje labodov je neverjetno tudi lokalnemu kmetovalcu Baltinsu Pamu, ki mak prideluje že vrsto let. Ptice kraj Komarno oblegajo že od februarja, nejevoljni kmetje pa pravijo, da so popolnoma uničile letošnji pridelek. Najverjetneje so labode privabile velikanske luže na poljih, ki so nastale zaradi obilnega deževja, tam pa so jih zadržala omamna makova semena.

Omamljene ptice zmedene in utrujene

Pam je povedal, da na njegovih poljih trenutno biva okoli 200 labodov, največji in najbolj nenasitni pa tehtajo tudi do 14 kilogramov. "Razen semen je strupena cela rastlina, a labodi tega ne vedo in tako škodijo sami sebi," je pojasnil. Ko živali zaužijejo rastlino, to sproži podoben učinek, kot ga imajo nekatera mamila na človeka, zato ptice več ne morejo poleteti, so utrujene in zmedene, ne nazadnje pa postanejo tudi lahka malica plenilcev.