Foto:
Foto:
Po napornem delu se tako prileže spanec, pa tudi neko težavo imam ... Poskusi še ti kar na delavnem mestu.
V 60. letih je dve leti prespal.

Na njih bi uslužbenci malo oddremali in s tem povečali poznejšo delovno storilnost. Medtem ko je v raziskavi le deset odstotkov ljudi povedalo, da pride do novih zamisli ob delovni mizi, pa jih je več kot trideset odstotkov priznalo, da se jim najboljše ideje pojavijo, medtem ko spijo. O njih sanjajo med spanjem, pozneje pa se te zamisli izkažejo kot najboljše v življenju, so še ugotovili v raziskavi.

Kot je ob predstavitivi izsledkov povedal profesor psihologije Richard Wiseman, med spanjem sanjamo najrazličnejše vrste sanj in pri tem pride tudi do združevanja najbolj čudnih zamisli, ki se jih v budnem stanju ne bi niti spomnili, kaj šele da bi jih združevali. Vsake toliko časa pa se med temi čudnimi združbami idej, kot jih imenuje Wiseman, pojavijo tudi take, ki so neverjetno kreativna rešitev za pomembno in včasih tudi skoraj nerešljivo težavo.

Kot še navajajo v poročilu, bi morala podjetja poleg malice zagotoviti tudi prostore, namenjene temu, da bi zaposleni po jedi malce odležali ali pa si celo privoščili kratek spanec.

Tako bi morala podjetja svoje prostore, ki jih namenjajo za odmor, preurediti tako, da bi bile tam nameščene postelje in bi bile sobice namenjene počitku ter prevetritvi možganov.

Najboljša rešitev težav in zahtevnih nalog, ki se zdijo uslužbencem skoraj nemogoče, bi se tako pojavila med spanjem, saj bi bili ti v službi prisiljeni tudi počivati.

Za primer kreativnega počivanja so v raziskavi navedli "možgane" skupine The Beach Boys Briana Wilsona, ki si je sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja na vrhuncu kariere in slave vzel dveletni odmor in ga preživel večinoma v postelji. Njegovi oboževalci so njegov počitek poimenovali kar čas zimskega spanja.