Havaje se povezuje z vročino, soncem, počitnicami in deskanjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Havaje se povezuje z vročino, soncem, počitnicami in deskanjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V raziskavi, ki so jo tokrat izvedli drugič, je sodelovalo 350.000 Američanov iz vseh 50 zveznih držav. V prvi izvedbi leta 2008 so se na vrh najbolj srečnih ljudi uvrstili prebivalci države Utah.

Za namen raziskave so izdelali indeks, sestavljen iz šestih kategorij, ki so jih oblikovali na podlagi tega, kako ljudje ocenjujejo svoje življenje, čustveno zdravje, delovno okolje, telesno zdravje, zdravo življenje in osnovni dostop, na primer do zdravstvenih storitev ali do varnega obiska prijateljev.

Zahod je mnogo bolj srečen kot jug
Izmed stotih možnih točk so jih Havaji osvojili 70,2, sledijo pa Utah, (68,3), Montana (68,3), Minnesota (67,8), Iowa (67,6), Vermont (67,4), Kolorado (67,3), Aljaska (67,3) in Severna Dakota (67,3). Kar devet od desetih najbolj držav, kjer so Američani najsrečnejši, je na zahodu ali srednjem vzhodu ZDA. Jug se ni dobro odrezal - od enajstih zveznih držav z juga ZDA jih je na repu lestvice kar sedem.

Raziskava je tako razkrila, da so ljudje srečnejši tam, kjer je višja produktivnost z višjim življenjskim standardom in kjer je hkrati tudi dohodek višji. Bolj srečni so tudi v tistih državah, kjer vlada večja stopnja strpnosti. V primerjavi z letom 2008 je lani 27 držav dobilo boljše ocene, 18 slabše, pet pa enake.