Zapor Crumlin Road so zaprli leta 1996. Foto: Reuters
Zapor Crumlin Road so zaprli leta 1996. Foto: Reuters
Primat med britanskimi viskiji ima danes škotski viski. Foto: EPA

Krilo viktorijanskega zapora Crumlin Road, ki so ga zaprli leta 1996, bo gostil prvo destilarno viskija v 75 letih v mestu, ki je bilo nekdaj največji irski pridelovalec. Obiskovalcem bodo ponudili tudi razstave in degustacije.

Cilj projekta je redefinicija zgradbe, sinonimne s tegobami Severne Irske. Po 14 razmeroma mirnih letih od podpisa mirovnega sporazuma leta 1998, s katerim se je končalo 30 let pobojev med probritanskimi privrženci in irskimi nacionalističnimi uporniki, si Belfast prizadeva končati svojo odvisnost od Londona s krepitvijo turizma. V zadnjih mesecih je mesto tako odprlo 97 milijonov funtov vreden muzej v ladjedelnici, kjer so zgradili Titanik, in orjaški novi umetniški center.

Na čelu projekta lotomilijonar
Vlada je dala zapor v zakup loterijskemu milijonarju Petru Laveryju, da bi v krilu leta 1845 zgrajenega zapora odprl butično destilarno. Nekdanji voznik avtobusa je leta 1996 zadel 10,2 milijona funtov in je zdaj na čelu družbe Belfast Distillery Company (BDC), združbe tamkajšnjih poslovnežev, ki so v projekt vložili pet milijonov funtov.

Lavery je lani lansiral dva viskija (znamk Titanic in Danny Boy), ki ju trenutno zanj varijo prek meje, na Irskem. "Presrečen sem, da bomo lahko pripeljali proizvodnjo viskijev domov v Belfast," je povedal Lavery.

Irski viski, ki je v 19. stoletju dominiral v svetovni proizvodnji te žgane pijače, se je sesul na začetku 20. stoletja, a v zadnjih letih doživlja preporod. Izvoz iz Irske se je od leta 2000 povečal za 60 odstotkov, a še vedno niti približno ne dosegajo Škotske.

Vso tehnično podporo projektu, ki bo varil pet in 10 let stare viskije, bo nudil ameriški viski velikan Jim Beam, ki je pred kratkim kupil destilarno Cooley.

Slavni zaporniki
V zaporu Crumlin Road je bil nekoč med drugimi zaprt tudi Eamon de Valera, ki se je pozneje zavihtel na čelo Irske, potem ko je bil obtožen nezakonitega vstopa v Severno Irsko kmalu po odcepitvi od Irske leta 1921.
Leta 1943 so vodja IRE in trije njegovi možje pobegnili iz zapora ter zbežali čez mejo na Irsko, preden so njihovo odsotnost opazili. V 70. letih so imeli vrsto pobegov in poskusov pobegov pripadnikov IRE.