Foto: Reuters
Foto: Reuters

Indija se namreč imenuje tudi Bharat, Bharata in Hindustan, to so predkolonialna imena države v indijskih jezikih, ki jih javnost in uradne osebe uporabljajo izmenično. Medtem ko se visoki državniki med komunikacijo v angleščini tradicionalno držijo imena Indija, se je predsednica Droupadi Murmu v začetku tega tedna na vabilu na večerjo za sprejem voditeljev G20 imenovala "predsednica Bharata", kar je sprožilo polemike.

Ko je Modi v soboto razglasil začetek vrha v New Delhiju, je pred njim na mizi pisalo "Bharat," medtem sta bili na plakatu G20 zapisani obe imeni, tako "Indija", kot "Bharat" (napisano v hindijščini). V preteklosti je na podobnih plakatih pisalo zgolj "Indija". Modi je goste pozdravil v hindijščini, jeziku, ki ga govori večina azijske države: "Bharat pozdravlja delegate kot predsednik G20."

Sorodna novica Na vrhu G20 poleg vojne v Ukrajini v ospredju zeleni prehod in svetovni dolg

New Delhi gosti voditelje velikih gospodarstev v novem, 300 milijonov dolarjev (280 milijonov evrov) vrednem kongresnem centru v obliki školjke, imenovanem Bharat Mandapam, nasproti kamnite utrdbe iz 16. stoletja. Medtem ko nekateri zagovorniki imena Bharat pravijo, da so sedanje ime državi dali britanski kolonizatorji, zgodovinarji pravijo, da je ime obstajalo tudi pred kolonializmom.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, ideološki oče vladajoče stranke Bhartiya Janata (BJP), je od nekdaj vztrajal pri tem, da se Indija v resnici imenuje Bharat. Modijevi tekmeci pravijo, da je spremembo izsililo novo opozicijsko zavezništvo, ki ga je julija oblikovalo 28 strank – Indijsko nacionalno razvojno vključujoče zavezništvo (INDIA), ki bo stranko BJP izzvalo na parlamentarnih volitvah naslednje leto.